Prvi put prosječna plaća veća u RS nego u FBiH

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević rekao je da je, zahvaljujući primjeni Zakona o podsticajima u privredi, prvi put prosječna plaća u RS veća nego u FBiH.

“Prema objavljenim statističkim podacima, prosječna plata u Srpskoj u aprilu ove godine je iznosila 946 KM i za šest KM je veća nego u FBiH. Upravo primjena ovog zakona, koja je počela 1. jula prošle godine, uticala na ovaj rezultat. Još jednom pozivam privrednike da iskoriste mogućnosti ovog zakona i da 1. jula, kada počinje drugi obračunski period, apliciraju na ime povećanja plata radnika u svojim privrednim društvima”, rekao je Petričević za agenciju Srna.

Prema njegovim riječima, na taj način poslodavci će imati zadovoljnog radnika u svom kolektivu koji će biti produktivniji, a s druge strane kroz taj proces privredni subjekt će ostvariti veću dobit i korist.

Zakon o podsticajima u privredi RS uspostavio je okvir za dodjelu podsticaja privrednim subjektima s ciljem povećanja konkurentnosti i produktivnosti privrede u RS.

Podsticajna sredstva predviđena ovim zakonom dodjeljuju se privrednim subjektima po dva osnova – povećanja plate radnika i podsticanja direktnih ulaganja.

Prethodni članakPoplavljen još jedan bh. grad: Najave meteorologa brinu, vlasti kažu “nema razloga za strah”
Sljedeći članakTurska policija zaplijenila više od 7,5 miliona stabljika konoplje i 1,6 tona marihuane (FOTO)