22F8FAB5 9CE0 4C39 B3D8 561C69A84F57
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Novi Zeland prijavio je svoj prvi slučaj covida-19 u zajednici u gotovo šest mjeseci, rekli su zdravstveni dužnosnici u utorak, a premijerka Jacinda Ardern najavila je zbog njega novo zatvaranje zemlje.

FIXGEHALT

Ministarstvo zdravstva reklo je da je slučaj prijavljen u Aucklandu te da još uvijek nije poznato je li povezan s granicom.

Lockdown će trajati sedam dana u Aucklandu, ali tri dana u ostatku zemlje. Ardern je rekla da vlasti pretpostavljaju da je novi slučaj delta varijanta iako to nije potvrđeno.

Posljednji slučaj u zajednici bio je prijavljen 28. veljače. Otad su svi slučajevi covida na Novom Zelandu zabilježeni na granici.

LIDER

“Čvrst i rani odgovor je najbolji alat za suzbijanje bilo kakvog potencijalnog širenja te se mole svi na Novom Zelandu da ostanu mirni, budu ljubazni i odrade vlastiti dio dok ne prikupimo više informacija o potencijalnom slučaju”, reklo je ministarstvo u priopćenju.

Novi Zeland, s populacijom od 5 milijuna ljudi, zabilježio je ukupno 2570 slučajeva virusa i 26 smrtnih slučajeva tijekom pandemije.