Prvo se zatresao London, a onda i planeta: Na čiju zastavu vam liči novi dres Chelseaja?

Prvo se zatresao London, a onda i planeta: Na čiju zastavu vam liči novi dres Chelseaja?

Chelseajev novi retro dres izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama, a navijači vjeruju da podsjeća na boje Palestine.

Chelsea je izdao retro dres inspirisan dresom kluba iz 1974/1975., koja je crvena, bijela i zelena, umjesto klasičnog plavo-bijelog dresa.

Plavci su predstavili traku koja je inspirirana klupskim naporima 1974/195., koju navijači odmila zovu “Castrol GTX kit”. Klub je danas na svojim društvenim mrežama najavio prodaju polo majice, trenerke, majice, kape i šala. Inspiracija iza toga došla je od Davea Sextona, koji je vodio Chelsea između 1967. i 1974. i bio je veliki obožavatelj legendarne mađarske ekipe iz 1950-ih, poznate kao ‘Magnificent Magyars’.

Crvene, bijele i zelene pruge potječu sa mađarske zastave, a popularizirala ih je reprezentacija te zemlje koja je stigla do finala Svjetskog prvenstva 1954. prije nego što je izgubila od Zapadne Njemačke. Fudbalski navijači nisu izvukli takve zaključke.

Chelseajevi nalozi na društvenim mrežama bili su preplavljeni komentarima koji su pitali je li dres inspiriran Palestinom usljed tekućeg sukoba sa Izraelom.

“Palestinsko priznanje? Volim to vidjeti!”, napisao je jedan obožavatelj na Instagramu. Drugi je dodao: “Samo nedostaje malo crne boje. Savršena majica Palestine, X Chelsea!”

Slični su bili i komentari na Twitteru. “Izgleda kao palestinska zastava”, napisao je jedan. “Chelsea podržava Palestinu, najveći klub u Engleskoj”, komentirao je drugi.

Kao i svi ostali klubovi Premier lige, Chelsea je ostao neutralan po pitanju tekućeg sukoba u Gazi. Ranije ovog mjeseca, liga je u izjavi rekla da je “šokirana i ožalošćena” krizom i da “snažno osuđuje užasne i brutalne činove nasilja protiv nedužnih civila”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica