Prvom prilikom “ugasio” svoje satelite: Bakirova četvorka propala i prije nego što je napravljena

Prvom prilikom “ugasio” svoje satelite: Bakirova četvorka propala i prije nego što je napravljena

Pokušavamo napraviti četvorku, kao što ovi imaju trojku, NES je jedna od jačih karika, to ne bi trebalo da zanima SDP, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović prije dvije sedmice, komentirajući to što SDP u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije htio da NES bude dio nove vlasti.

Samo nekoliko dana poslije toga Bakir Izetbegović okupio je u jednom sarajevskom restoranu predsjednike NES-a Nermina Ogreševića, SBiH Semira Efendića i DF-a Željka Komšića, gdje im je iznio prijedlog zajedničkog djelovanja unutar tzv. patriotskog bloka.

Pod utjecajem

Apsurd je, međutim, to što su Nermin Ogrešević i Semir Efendić dio struktura koje su napustile SDA zbog nezadovoljstva njenim djelovanjem, ali se već mjesecima ne mogu oteti utjecaju te stranke.

Komšić je navodno odmah odbio prijedlog, iako su oni njegov najčvršći partner, vjerovatno zbog procjene da bi mu predizborna koalicija sa SDA mogla nanijeti puno štete.

SBiH i NES su deklarativno pristali biti dio te priče, ali samo dvije sedmice kasnije Izetbegović je odlučio da NES „pomnoži s nulom“, izabravši komad vlasti umjesto partnerstva s NES-om, kojeg nije želio SDP.

– Varanjem i laganjem partnera prilikom uspostave vlasti u HNK, SDA je poslala ružnu poruku svim zagovornicima formiranja probosanskog bloka. Ne može se lagati i varati, a SDA je na primjeru HNK pokazala da se nije odmakla od tog svog pristupa – kazao je Ogrešević.

Priča oko izigravanja NES-a ima još veću dimenziju kada se uzme u obzir podanička uloga NES-a i SBiH na nivou Federacije BiH prema SDA. Naime, oni su izigravali partnere tadašnjoj tzv. osmorci, ali su stalno postavljali uvjete i odugovlačili procese kako bi SDA dobila na vremenu ne bi li „zavrtanjem ruku“ došla do većine u Parlamentu. Navodno je Efendić trebao postati novi premijer, a NES bi bio nagrađen obiljem ministarstava.

Laganje partnera

Na kraju su i odbili ući u Vladu FBiH s osmorkom pod izgovorom da će biti izabrana intervencijom visokog predstavnika. Očito je da su se vodili lošom matematikom da trojka i njihovi partneri ne mogu sakupiti dovoljan broj ruku i na kraju su se preračunali.

NES je pomogao SDA da se vrati na vlast u Krajini, gdje je baza NES-a i gdje su zapravo bili jedni drugima žestoki oponenti. Ipak, ukoliko se Ogrešević odluči za osvetu za HNK, prvo će na udaru biti Krajina, gdje će uraditi sve da ih eliminira iz vlasti.

Nije jasno ni zašto se NES uopšte uzdao u SDA, pogotovo kad se uzmu u obzirom ranije prakse Izetbegovića i to da su imali priliku da budu dio druge priče.

Ono što je izvjesno, s obzirom na poteze SDA u HNK i izjave Ogreševića nakon toga te na Komšićevu odbijenicu u startu, od ideje Bakira Izetbegovića o formiranju tzv. četvorke nema ništa. Može se reći da je propala i prije nego što je zaživjela. 

Izvisio i DF

Interesantno je to da SDA u priču o formiranju vlasti u HNK nije pokušala uključiti ni DF, pogotovo jer HDZ nije bio isključiv po pitanju njih. Prilikom ranijih pregovora o formiranju vlasti u ovom kantonu DF je bio dio bloka sa SDP-om i NiP-om te su bili na korak od formiranja vlasti bez SDA, ali intervencijom viših organa DF-a oni su izašli iz tog bloka i ostavili SDA u igri. Ipak, čini se, SDA im nije zahvalila za uslugu.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica