Psihijatar upozorio na negativne posljedice prečestog konzumiranja loših vijesti

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Živimo u eri u kojoj ne nedostaje loših vijesti – od političkih sukoba do globalne pandemije, od terorističkih napada do prirodnih katastrofa – i ponekad se čini kao da smo od svega umorni.

Ako sve ovo zvuči bolno poznato, poučan novi članak koji je napisao dr. Richard F. Mollica, stručnjak za traumu i profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Harvard, mogao bi vam objasniti zašto je to tako.

– Simptomi kolektivne traume su široko rasprostranjeni – piše Mollica: “Mnogi od ovih simptoma – osjećaj preplavljenosti, anksioznosti, umora – mogu biti poznati. No, jedan zaslužuje da ga se posebno spomene: utrnulost.”

ČITAJ JOŠ:  Brutalna očekivanja: Ovako muškarci zamišljaju savršeno žensko tijelo (i obrnuto)

Prema njegovim riječima, beskrajna gomila loših vijesti uzima svoj danak.

– Naši odgovori na pandemiju i kontinuiranu nesigurnost, potaknuti nepreglednim vijestima, kreću se od hiperaktivacije (refleksa borbe ili bijega) do utrnulosti (obamrlosti, ukočenosti) – objašnjava te dodaje kako te reakcije mogu ostati prisutne i dugo vremena nakon izlaganja traumi.

S vremenom prevelika izloženost ovakvim lošim vijestima može oštetiti vaše živce, što zapravo može dovesti do utrnulosti te loše vijesti više neće imati nikakav učinak na vas.

ČITAJ JOŠ:  Šta bebe sanjaju?

– Mogli biste osjetiti nisku razinu anksioznosti koja djeluje u pozadini, slično operacijskom sistemu koji tiho pokreće naše kompjutere – piše on.

“Tokom dana možda nećete ništa osjećati, ali noći bi mogle biti praćene nesanicom ili noćnim morama.Važno je da odvojite više vremena za brigu o sebi i jednostavno budete svjesni učinka “doomscrollinga” (konzumiranja velike količine negativnih mrežnih vijesti odjednom)”.

Ovo su neki od njegovih savjeta koji vam mogu pomoći u borbi s pretjeranim utjecajem konzumiranja loših vijesti.

1. Isključite obavijesti i ograničite vrijeme koje provodite na internetu

Cilj je osigurati predah za svoj nervni sistem.

ČITAJ JOŠ:  Zašto je hodalica loše rješenje

2. Provedite više vremena u prirodi

Recimo, provođenje više vremena u šumama, što Japanci nazivaju “šumskim kupanjem”, snizit će hormone stresa i smanjiti osjećaj anksioznosti, umora i depresije, a ima i druge zdravstvene prednosti.

3. Fokusirajte se na sadašnjost

Prakticirajte meditaciju kako biste bili prisutni u trenutku. Fokusirajući se na sadašnjost, možete dopustiti vlastitom umu da se oslobodi stresnih misli.

4. Budite pažljiviji dok čitate ili gledate loše vijesti

Dok konzumirate informacije, činite to svjesno, pokušavajući se zadržati u sadašnjosti, piše Eat This, Not That.

GODISNJICA
MARKETING