Psiholog Jasmina Dizdarević: Oko nas žive monstruozne ubice, ne okrećimo glavu kao da nas se ne tiče

Psiholog Jasmina Dizdarević: Oko nas žive monstruozne ubice, ne okrećimo glavu kao da nas se ne tiče

Zločin u Tuzli u kojem je u jednom danu nestala cijela porodica ponovo je šokirao javnost, a stručnjake za sigurnost, sociologe i psihologe motivirao da još jedanput apeliraju na promjenu dosadašnjeg odnosa prema problemu nasilja u društvu. Klinički psiholog Jasmina Dizdarević naglašava da je, nakon svirepog ubistva djece i supruge i samoubistva počinitelja, “dara prevršila mjeru”.

Kao da smo pali s Marsa

– Više se ne zna “ni ko pije, ni ko plaća”, ni ko obavlja svoj posao za koji je odgovoran i za koji prima platu. Niko se ne boji ničega i nikoga. Svako radi što mu je volja, kao da smo pali s Marsa, pa ne znamo šta nam je činiti – kaže dr Dizdarević.

Zatajili su sve institucije u vremenima kad su odnosi među ljudima mnogi drugačiji nego ranije, dodaje, a na tugu, žalost, smrt, bol reagiramo na način “samo neka nije u mojoj kući”.

– Ljudi su usamljeni. Nemaju s kim da pričaju. Ne druže se. Upadaju u depresiju, neurozu, psihozu. Na takvo emotivno stanje “kaleme” se sumnje, paranoje, šizofreno ponašanje, pa onda čujete: “Bio je zdrav ili zdrava, živjeli su lijepo, nikad galama ili nasilje”. U stvari, lom ličnosti se dešavao godinama i samo je eskalirao jednom vanjskom iskrom – ističe Dizdarević.

Upozorava da momenti odlučuju o našoj reakciji i da svi moźemo postati i žrtve i nasilnici.

Pratimo znakove pored puta

– Ovo su monstruozna djela koja pokazuju da se u našim glavama dešava nešto što niko ne vidi i ne prepoznaje, da oko nas žive monstruozne ubice koje reaguju onako kako im se prohtije. Bavimo se ljudima. Bavimo se njihovim životima. Pomažimo u teškoćama. 

Pratimo znakove pored puta, ima ih. Ne okrećimo glavu kao da nas se ne tiče. Ne dozvolimo da zavlada zlo, borimo se protiv negativnih oblika ponašanja najstrožijim zakonskim kaznama. Zlo se rješava u korijenu – ističe dr Jasmina Dizdarević.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE