“Ptica mira”: Bosanskohercegovački umjetnik Mirza Morić sutra predstavlja skulpturu u Parizu

Poznati bosanskohercegovački skulptor Mirza Morić sa dugogodišnjom adresom u Francuskoj, sutra će u Parizu javnosti predstaviti svoju skulpturu “Ptica mira”.“Ptica mira” je krenula svoj put 9. novembra 1989. godine kao poruka mira koju je umjetnik postavio u formi crteža na Berlinskom zidu.

Nakon pune 34 godine ponovo se pojavljuje u Parizu, sada kao skulptura.“To je bio jako naporan rad, bijeli granit, a izraza skulpture je trajala skoro godinu dana”, ističe Morić.

“Stvarati harmoniju među ljudima kroz kulturu i umjetnost” poruka je koju umjetnik na ovaj način šalje u svijet.Dženan Jusufović, direktor Centra protiv krijumčarenja umjetninama, istakao je veliki značaj ovog događaja za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da će bh. državljanin postaviti svoju skulpturu na jednom od najvažnijih mjesta u Parizu i na taj način poslati poruku mira.

Dodaje da je u realizaciju projekta uključena i Ambasada Bosne i Hecegovine u Francuskoj, Asocijacija 5 miliona prijatelja BiH, prijatelji Mirze Morića kao i mnoge značajne ličnosti iz svijeta politike i kulture u Francuskoj.

Nakon Pariza “Ptica mira” nastavit će putovanje po drugim državama svijeta a svoj put će na završiti u Bosni i Hercegovini kao trajna poruka mira.

>n1info

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE