Screenshot 4 17
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
Kurbani 2021

Izuzetno popularna battle royale igra PUBG Mobila vratila se na indijsko tržište nakon što je zabranjena u septembru 2020. godine.

Igra je ponovo dostupna gamerima u Indiji putem Googelovog Play Storea, ali pod novim imenom, Battlegrounds Mobile India. Također, napravljene su i neke promjene u igri među kojima je novi sistem profila i krv zelene boje.

PUBG Mobile je prošle godine zabranjen uz još nekoliko stotina aplikacija zbog povezanosti s kineskim kompanijama. U slučaju popularne igre, većinski investitor je bio Tencent. U vrijeme zabrane, PUBG Studio, koji je u vlasništvu veće južnokorejske kompanije Krafton, saopćio je da će igru ponovo plasirati u Indiji s određenim promjenama, uključujući promjenu boje krvi te predstavljanje igre kao “virtuelne simulacije mjesta za trening”.

Osim promjene boje krvi, što je dio druge tradicije cenzurisanja prikaza nasilja iu igrama, kao i napomena da igra nije stvarnost, Battlegrounds se čini jednakim PUBG-u Mobile. Navodno postoji i način da se lako prebaci profil sa “stare” igre na “novu”.

Razlog za prošlogodišnju zabranu bila je zabrinutost indijske vlade zbog prijenosa korisničkih podataka, posebno ukoliko oni završavaju izvan Indije.

Prije povratka igre je PUBG Studio najavio da prekida veze s Tencentom u Indiji te prebacijuje hosting u podatkovne centre Microsoft Azure u zemlji.