Anwar Raslan
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 14, 2022 @ 10:40
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Njemački sud u četvrtak je doživotno zatvorio bivšeg sirijskog obavještajca zbog ubistva, silovanja i zločina protiv čovječnosti, izrekavši prvu presudu za državno mučenje počinjeno tokom građanskog rata u Siriji nakon historijskog suđenja.

Anwar Raslan je proglašen krivim po 27 od 58 tačaka optužnice za ubistvo, silovanje i seksualni napad izvršen u zatvoru u Damasku koji vodi jedinica sigurnosnih službi predsjednika Bashara al-Assada na čijem je čelu bio.

Ovaj 58-godišnjak, pukovnik, kada je prebjegao u sirijsku opoziciju 2012. i za koga su tužioci rekli da je dobio azil u Njemačkoj dvije godine kasnije, odbacio je sve optužbe.

Assadova vlada poriče da muči zatvorenike, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Suđenje je održano u skladu sa njemačkim zakonima o univerzalnoj jurisdikciji, koji dozvoljavaju sudovima da procesuiraju zločine protiv čovječnosti počinjene bilo gdje u svijetu.

Tužioci uz podršku Evropskog centra za ustavna i ljudska prava (ECCHR) prikupljali su dokaze od 2016. od skoro 50 sirijskih žrtava torture koji žive u Njemačkoj i drugih sa sjedištem u drugim dijelovima Evrope, navodi ECCHR – nevladina organizacija koju su osnovali advokati 2007. godine.

LIDER