Puno im 1050 KM: Poslodavci predlažu najnižu plaću od 750 KM

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je kako su za poslovnu zajednicu neprihvatljivi prijedlozi da najniža plaća u Republici Srpskoj u 2024. godini bude 1.050 KM, već treba iznositi od 750 do 780 KM.

Nakon sastanka predstavnika Unije s premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem u Banja Luci, Trivić je rekao novinarima da će Vlada sljedećih dana donijeti odluku o iznosu najniže plaće i da je uvjeren da prijedlog da ona bude 1.050 KM neće biti na stolu, jer bi to, kako je ocijenio, sigurno proizvelo ogromne probleme.

Trivić je rekao kako bi u slučaju rasta najniže plaće na 1.050 KM došlo do rasta cijene hljeba četiri do pet posto. Naveo je kako poslodavci na najnižu plaću isplaćuju topli obrok i prijevoz, te da traže da se izjednače najniže plaće u javnom i privatnom sektoru.

Govoreći o prijedlogu budžeta i ekonomskih reformi za 2024. godinu, Trivić je rekao kako se poslovna zajednica zalaže za jače mjere države u borbi protiv sive ekonomije, te da se u pbudžetu poveća stavka za tehnološki razvoj.

Podsjetimo, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović je u ranije rekao kako će FBiH od 1. januara  imati minimalnu plaću od 1.000 KM.

”Imat ćemo najveću minimalnu plaću u regiji u iznosu od 1.000 KM, imat ćemo najniže opterećenje na rad ili plaću u iznosu od 28 posto što će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji da pokušamo stići taj standard, kako bismo postali vrlo atraktivni za strana ulaganja”, rekao je Mijatović.

Inače, u Federaciji BiH je najniža plaća od 1. januara do 31. decembra 2023. godine u neto iznosu bila 596,00 KM.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE