Puno smeća, malo pitke vode

Podijelite vijest

Dok u poplavljenim dijelovima BiH neumorno saniraju posljedice katastrofalnih izlijevanja rijeka, stanovnike gračaničke i srebreničke opštine zadesio je novi šok, koji ih je potresao u subotu, kada su nakon nevremena stigle nevolje jer su potoci i rječice potopili imanja i kuće.

Taj prolom oblaka, kao i onaj koji je u petak naveče poplavio ulice Mrkonjić Grada zaprepastili su ionako zabrinute građane iz svih krajeva države, iz kojih već danima stižu dramatične vijesti.

Pogođeni stanovnici se oporavljaju, ali su problemi i dalje prisutni na svakom koraku pa tako u nekim selima tvrde da se širi nesnosan smrad, dok su u gradovima brojni kolektivni centri utočište za građane spasene iz vodene bujice, uključujući čak i trudnice, mališane i starce.

Kada je riječ o subotnjem nevremenu na području Gračanice, stanovništvu su u pomoć priskočili dobrovoljci koji se se vraćali s radne akcije iz Maglaja. U opštini Srebrenik poplavljeno je 26 objekata, utopljeno devet koza, dvije krave i veliki broj živine.

Baš kao u ove dvije, stanje je i u mnogim drugim bh. opštinama i dalje teško pa se tako mještani Kopanice i Vidovaca, kod Orašja, još bore s vodom i smradom koji se širi selima.

Anđelka Jović iz Kopanice zajedno sa članovima porodice nalazi se na drugom spratu kuće.

“I dalje se vozimo čamcima. Puno ima uginulih životinja i niko ih ne kupi. Molimo da neko djeluje jer je smrad nepodnošljiv”, kaže ona.

Da je stanje na području Orašja i dalje teško svjedoči i podatak da se u kolektivnom centru, u lokalnoj osnovnoj školi, nalazi oko 100 osoba.

Sunčana Dominković, direktor te škole, navela je da su im potrebni klima-uređaji, kao i sredstva za zaštitu od komaraca jer se zbog vlage pojavio veliki broj ovih insekata.

Kada je riječ o Šamcu, građani kažu da je sve puno blata i smeća. Više od 20 traktora izvozilo je juče smeće i biološki otpad iz grada. Šamac je i dalje pod vodom, čija dubina negdje iznosi i metar.

“Najveći problem je nedostatak tehničke vode”, rekao je Savo Minić, načelnik opštine Šamac, u kojoj je Štab za vanredne situacije mobilisao sve radno sposobne građane da čiste poplavljene površine.

Inače, Šamac je u subotu posjetila Željka Cvijanović, premijer RS, zajedno sa Zoranom Tegeltijom, ministrom finansija RS, i Radislavom Jovičićem, ministrom unutrašnjih poslova RS, te izjavila da u ovom gradu ima dosta problema koje treba rješavati.

Više od 250 mladih u Bijeljini uključilo se danas u akciju čišćenja grada od otpada sa poplavljenog područja. Iz grada je dan ranije odvezeno 500 tona kabastog otpada, a radnicima gradskog preduzeća “Komunalac” u ovom poslu su pomagale kolege iz susjedne opštine Lopare.

“Stanje na području Bijeljine postepeno se stabilizuje, mada još postoji opasnost kada je u pitanju Dašnički nasip, kao i potencijalno loša epidemiološka situacija na poplavljenom području uz rijeku Savu”, saopšteno je danas iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

U opštini Donji Žabar, koja je takođe pretrpjela velike štete, dijele hranu, dezinfekcija je u toku, a u kolektivnom smještaju nalazi se oko 350 osoba.

Velika šteta od poplava zabilježena je i u Prijedoru, a Marko Pavić, gradonačelnik, izjavio je u subotu da u tom gradu više nema potrebe za održavanjem vanredne situacije odbrane od poplava.

“Mi ćemo i dalje raditi sve što je neophodno i biti na usluzi našim građanima”, izjavio je Pavić.

Maida Ibrišagić-Hrstić, ministar trgovine i turizma RS, izjavila je danas u Kostajnici da su kuće uspješno odbranjene za vrijeme poplava i da je sada situacija zadovoljavajuća.

U Doboju se i dalje radi na čišćenju i dezinfekciji stambenih objekata, te odvoženju smeća i kabastog otpada s ulica, kao i uginulih životinja po prijavama građana.

Ovaj grad juče je posjetio Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, i kazao da je šokiran razmjerama katastrofe koja je zadesila Doboj.

Incko je, nakon sastanka s Obrenom Petrovićem, gradonačelnikom Doboja, kojem su prisustvovali i Enes Suljkanović, potpredsjednik RS, i Zlatko Lagumdžija, ministar inostranih poslova BiH, rekao da je zadovoljan stepenom međusobne solidarnosti i pomoći susjednih opština na uređenju Doboja, a Petrović je kazao da do kraja maja treba sumirati štetu.

Incko je juče posjetio i poplavljena područja u opštini Žepče, a izjavio je da je potresen tragedijom koja je pogodila žrtve poplava.

Inače, na području Maglaja trenutno najveći problem je odvoženje nakupljenog smeća na ulicama, a treba naglasiti da je i snabdijevanje vode redukovano. Snabdijevanje Olova tehničkom vodom je počelo i potrebno ju je prokuvavati, a i u opštinama Sanski Most, Bihać i Ključ stanovništvo je upozoreno da prokuvava vodu prije upotrebe za piće.

Nakon desetodnevnog prekida, danas će biti nastavljena školska godina u većini škola na području Zeničko-dobojskog kantona.

Kada je riječ o Brčko distriktu, tamošnja vlada je odlučila da će sva lica koja budu ulazila u brčanska naselja Krepšić i Vučilovac narednih dana biti podvrgnuta strogoj kontroli dežurnih ekipa da bi bilo spriječeno iznošenje ili unošenje raznih stvari i preduprijeđen nastanak zaraznih bolesti.

Anto Domić, gradonačelnik Brčkog, kaže da se ne preporučuje ljudima da duže borave u Krepšiću.

Rifet Mujanović iz Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja u Vladi Brčko distrikta kazao je da je 2.450 građana Brčko distrikta evakuisano s poplavljenih područja i da to nije konačan broj.

Pomoći sektoru poljoprivrede

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je danas da će Vlada RS morati učiniti sve da pomogne sektoru poljoprivrede, kako bi time pomogla industriji da obnovi nove proizvodnje bez kojih nema kvalitetne sanacije šteta.

“Ono što je važno i što mora biti deviza svega što radimo jeste da što prije osposobimo nove proizvodnje, saniramo oblast poljoprivrede, tako da se pokuša pomoći u presijavanju i zasijavanju novih površina kulturama koje mogu da izdrže kalendarsku dinamiku”, rekao je Dodik nakon posjete predsjedniku Udruženja povrtara Brani Mastalu u selu Kosjerevo.

2.450

građana distrikta evakuisano

100

osoba smješteno u školu u Orašju

26

objekata u Srebreniku poplavljeno u subotu

Nezavisne novine