Portal 072info

Pušenje najčešći uzrok hronične opstruktivne plućne bolesti

U povodu obilježavanja Svjetskog dana hronične opstruktivne plućne bolesti (HOBP) u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu organizirana je danas akcija mjerenja plućne funkcije (spirometrija) kao najboljeg načina dijagnosticiranja te bolesti.

To je jednostavan i za pacijente bezbolan test koji traje pet do deset minuta. Pritom se prate različiti parametri disanja na osnovu količine zraka koju pacijent može udahnuti i izdahnuti u određenom vremenu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Doktorica na Odjeljenju za internu medicinu Opće bolnice Jasmina Mustafić – Pandžić smatra da su akcije te vrste korisne radi educiranja pacijenata o toj bolesti, prevenciji i otkrivanja potencijalnih bolesnika, a Feni kaže da se tako radi na podizanju nivoa svijesti o toj bolesti koja podrazumijeva stalno smanjenje protoka zraka u dišnim putovima.

– Ozbiljna je bolest u pitanju, a to pokazuje podatak da je peti uzrok smrtnosti u svijetu – kazala je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hronična plućna bolest najčešće nastaje kao posljedica dugogodišnjeg pušenja ili dugotrajne izloženosti štetnim gasovima ili česticama npr. u industriji boja, lakova, hemikalija.

Simptomi su produktivan kašalj, zamaranje pri kretanju po ravnom i pri obavljanju redovnih aktivnosti, otežano disanje, stezanje u grudima. Često bude zamijenjena sa simptomima srčanih oboljenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Doktorica Mustafić – Pandžić kaže da su u KS-u na esencijalnoj listi lijekovi za tretman te bolesti te ih pacijenti mogu dobiti na recept.

– Imamo veliki broj pacijenata, očekujemo da će ih biti i više, s obzirom na zagađenje zraka koje je svake godine sve veće u gradu zimi. Tu bolest je teško dijagnosticirati, a po nekoj statistici u Evropi deset posto odraslih ljudi ima to oboljenje – kaže ona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ta bolest se može prevenirati, a upitana za mjere prevencije prvenstveno savjetuje pušačima da prestanu konzumirati duhan, a svim građanima maksimalno izbjegavanje zagađenih prostorija i svaku priliku koristiti za boravak na svježem zraku. Kroničnim bolesnicima posebno je savjet da ne izlaze vani kad je zagađenost zraka visoka, da redovno uzimaju terapiju i vakcinišu se protiv sezonske gripe.

Svjetski dan borbe protiv hronične opstruktivne plućne bolesti obilježava se druge ili treće srijede u novembru u namjeri povećanja nivoa svijest o HOBP-u među zdravstvenim profesionalcima, javnozdravstvenim službama i u općoj populaciji da bi se udruženim naporima u svijetu poboljšala prevencija i liječenje te bolesti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME