Pusić: Izborni zakon u BiH mora se mijenjati u pravcu “jedan čovjek – jedan glas”

Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, u vrijeme premijerskog mandata aktuelnog predsjednika Zorana Milanovića oštro je danas kritizirala državnu politiku svoje zemlje prema Bosni i Hercegovini.

Ona je na regionalnoj konferenciji “Quo vadis, Balkan” ocijenila da je ta politika toliko protiv hrvatskih interesa da sve izgleda kao da “pucaš iz mitraljeza samom sebi u obje noge”.

“Hrvatska politika prema BiH je toliko protiv hrvatskih interesa da ja nemam riječi, kao da pucaš mitraljezom samom sebi u obje noge. Hrvatska ustvari nema politiku prema BiH, već prema HDZ BiH. A vitalni hrvatski interes je stabilna i prosperitetna BiH”, kazala je Vesna Pusić, prenosi Beta.

Podsjetila je da Hrvatska ima više od hiljadu kilometara granice sa BiH.

“Samim tim, nema ništa prirodnije nego da težimo da BiH bude stabilna. Ali, naše politike su učinile sve da to upropaste, one su upropastile sopstveni kredibilitet”, rekla Pusić.

Copy

Ocijenila je da “momentalno” treba pojačati prisustvo EUFOR-a u BiH i započeti rad na pisanju demokratskog Ustava, jer ne može ustav jedne države da bude “četvrti apendiks mirovnog sporazuma”.

Vesna Pusić je dodala da je u BiH potrebna promjena izbornog zakona, i to po osnovnom demokratskom principu “jedna osoba – jedan glas”, a potom treba ugraditi i mehanizme zaštite kolektivnih prava.

“Izborni zakon u BiH mora se mijenjati u pravcu “jedan čovjek – jedan glas”. Drugačije se ne može napraviti država”, rekla je Pusić.

Prema njenim riječima, EU mora da odluči da je Zapadni Balkan njeno geopolitičko i bezbjednosno pitanje koje mora da riješi.

Radiosarajevo

Prethodni članakNa ove brojeve možete prijaviti švercere – posebno one koji prodaju duhan 
Sljedeći članakAutomobil se prevrnuo kod pružnog prelaza