Pusić snažno odgovorila Orbanu: Muslimani iz BiH su Europljani!

vesna pusic arhiv
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, prof. dr. Vesna Pusić snažno je odgovorila danas na profašističke istupe “ikone europske desnice”, mađarskog premijera Viktora Orbana.

On je na maratonskoj konferenciji za novinare govorio i o aktualnim temama u zemlji, Europi, ali i Bosni i Hercegovini.

“Izazov sa BiH je kako integrirati zemlju za dva miliona muslimana”, naglasio je Orban, te zaključio:

“U svakom slučaju, mi ćemo i dalje biti kapija čak i ako zapadne države članice EU još ne žele da uključe zemlje zapadnog Balkana”.

Osvrnuvši se na objavu Orbanove poruke, a koju je na Twitteru prenio predstavnik premijerovog ureda Zoltan Kovacs, Pusić je oštro poručila.

“To može reći samo neko tko ne zna ništa o Bosni. Bh. muslimani su integrirani Europljani i živi dokaz da je islam europska religija. Oni očigledno nisu problem. Dodik i Čović su ti koji su problem i koji dezintegriraju Bosnu i Hercegovinu”.

Zanimljivo je da ova Orbanova poruka dolazi nakon što je danas objavljen dokument koji je otkrio kako je Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje dogovorio s Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je razmatrano pitanje prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta, što je umiveni naziv za pokušaj rušenja bh. institucija i uvod u secesiju bh. entiteta Republika Srpska.

Zastrašujuća je činjenica da je europski komesar za proširenje Varhelyi imenovan upravo na prijedlog Orbana, što govori o europskoj krizi danas.

Posjeta Viktora Orbana BiH najavljena je za 25. januar.

Naša stranka zatražila je večeras da se premijeru Mađarske uskrati gostoprimstvo u našoj zemlji zbog današnjih izjava.