Put do ozdravljenja: Pomozimo Amri Delić iz Zenice!

Put do ozdravljenja: Pomozimo Amri Delić iz Zenice!

Skoro punih pet godina, 27-godišnja Zeničanka Amra Delić, bori se sa teškom bolešću kojoj su ljekari u Bosni i Hercegovini više puta mijenjali ime. Majka u 22-oj, borac koji na pragu novog života snagom volje dobija bitku za bitkom, u nepravednom okršaju sa teškom bolešću i neuređenošću našeg zdravstvenog sistema, svoje najljepše godine i sreću mlade porodice, morala je zamijeniti beskrajnom potragom za pravom dijagnozom, adekvatnom terapijom i novcem kojim Delići već godinama plaćaju samo jedno – put do ozdravljenja.

Dijagnoza

Amrina dijagnoza je sistemski lupus, autoimuno, veoma bolno oboljenje, koje se manifestuje tako što imunološki sistem njegova nosioca postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo, što rezultira simptomima kao što su upala, otok i oštećenje zglobova, kože, bubrega, krvi, srca i pluća.

Amri je lupus (u prevodu vuk, s kojim se može živjeti samo ako se uvede u kavez, u protivnom može izazvati ogromne zdravstvene probleme) doveo do oštećenja srca, a zatim i bubrega, koji su sada u funkciji tek 50 posto. Danas ova mlada majka svakodnevno pije 23 tablete, od bolova ne može da spava, od otoka ne može da hoda, a lijek koji joj je propisan pet godina od početne dijagnoze, košta nevjerovatnih hiljadu sto maraka mjesečno, koje njena porodica nabavlja kako zna i umije.

Još veći problem je taj što je u bolnicama u Zenici, Sarajevu i Tuzli, Amrina dijagnoza, pa tako i terapija mijenjana nekoliko puta.

– Tri mjeseca nakon poroda, bila sam jako loše. Dijanosticiran mi je problem sa štitnom žlijezdom, a zatim i limfon, karcinom limfnih žlijezda. Zbog te dijagnoze primila sam sedam kemotarapija na Klinici Koševo, nakon čega mi je propisana nova terapija i svaki mjesec ležala sam po sedmicu dana u bolnici. Stanje mi se ubrzo pogoršalo, pa su mi promijenili terapiju. Svaka ta terapija dovede do izvjesnih poboljšanja, ali kratkotrajno, – priča nam Amra i objašnjava da bolne posljedice oboljenja, kao i neprijatnost što je njena porodica došla u situaciju da moli dobre ljude da joj pomogne prebroditi tešku finansijsku krizu, nisu toliko strašne kao činjenica da njen četverogodišnji Din cijeli svoj život trpi posljedice.   

 

-Teško je  kad uđete u sobu da se presvučete, a dijete vas pita ideš li ti to mama opet u bolnicu…. Imao je šest mjeseci kad ga nisam mogla presvlačiti od bolova, – priča ova hrabra majka, kojoj je porodica ogromna podrška i oslonac.

Amrin najveći oslonac

Amrin muž Semir koji radi u Oružanim snagama i u slobodno vrijeme privatno, pokušavajući namiriti sve potrebne finansijske izdatke na putu ka ozdravljenju svoje supruge, velika joj je podrška. Često i jedini roditelj njihovom četverogodišnjem sinu, Amri vječito prisutna podrška, Semir priznaje da troškove liječenja ova porodica sve teže podnosi.

Na ruke bi zbog silnih kredita koje su dizali zbog potrebe plaćanja skupocijenih terapija, znao dobiti samo tri konvertibilne marke. Ali ni njemu, kao ni Amri, ne pada na pamet da bi mogli klonuti duhom i odustati od ove teške životne borbe.  

Spas!?

U traganju za konačnom dijagnozom i adekvatnom terapijom, dokumentacija sa istorijom Amrine bolesti, dospijeva na specijalnu klliniku za autoimuna oboljenja u gradu Neukirchen u Njemačkoj. Njemački ljekari su ovoj mladoj porodici dali vjetar u leđa – Amra će biti primljena na ovu kliniku i postoji mogućnost da se nakon toga kući vrati sa terapijom od jedne tablete dnevno!

Delići bi do kraja ove sedmice trebali dobiti potvrdu iz Neukirchena. I opet prepreka: prema predračunu Spezialklinik Neukirchen-a, tretman će koštati 30 hiljada eura. Toliki novac Delići trenutno nemaju.

Zato kreću sa humanitarnim brojevima, objavama na fejsbuku i postavljanjem kutija sa apelima za pomoć širom grada u kojem je Amra odrasla, zaposlila se i upoznala ljubav svoga života. Mame grada Zenice u subotu organizuju humanitarni skup ispred RK Bosna, s ciljem pomoći u liječenju Amre Skopljak Delić. Pomozite i vi da se Amra vrati svom Dinu i normalnom životu.

(Sanja S.)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica