Putin o ulasku Ukrajine u NATO: Šta ako krenu na Krim, da li onda ratujemo protiv cijelog saveza?

Screenshot 5 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da su SAD i njihovi saveznici ignorirali glavne sigurnosne zahtjeve Rusije, ali je dodao da je Moskva i dalje otvorena za dodatne razgovore sa Zapadom o ublažavanju rastućih tenzija oko Ukrajine, prenosi Reuters.

Putin tvrdi da je moguće pregovarati o okončanju tenzija ako se uzmu u obzir interesi svih strana, uključujući zabrinutost za sigurnost Rusije.

On je izrazio žaljenje zbog odbijanja Zapada da razmotri zahtjeve Kremlja za garancije da se NATO neće širiti na Ukrajinu, da neće raspoređivati ​​oružje blizu ruske granice i da će povući svoje snage iz istočne Evrope.

Predsjednik Ruske Federacije i čovjek o čijoj odluci ovisi hoće li doći do invazije Rusije na Ukrajinu, prvi put od eskalacije krize lično se oglasio o drami na ukrajinskoj granici, a to se dogodilo prilikom posjete mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi.

Ruski predsjednik rekao je kako Kremlj još uvijek proučava pismeni odgovor koji su na zahtjeve Rusije prošle sedmice u Moskvu poslali SAD i NATO, navodi Reuters. 

“Jasno je da je Zapad odlučio ignorirati ruske zahtjeve da se NATO ne širi na Ukrajinu i ostale bivše sovjetske republike, da se suzdrži od postavljanja oružanih sistema u blizini ruske granice i da povuče svoje snage iz istočne Europe”, rekao je danas Putin, prenosi AP.

Naveo je da Rusija želi izbjeći negativan razvoj događaja oko Ukrajine, ali da SAD koristi Ukrajinu kao alat protiv Rusije.

“Nadam se da će SAD i Rusija riješiti problem sigurnosnih garancija, ali teško je predvidjeti kako bi to rješenje moglo izgledati”, rekao je danas Putin.

Zahtjevi Rusije, koje su NATO i SAD odbacili kao neprihvatljive, došli su usred tenzija i straha da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu, a što je podstaknuto vidljivim nagomilavanjem oko 100.000 ruskih vojnika u blizini ukrajinske granice.

Pregovori između Rusije i Zapada do sada nisu ponudili nikakav napredak.

Ruski lider je podvukao da odbijanje zapadnih saveznika da poslušaju ruske zahtjeve krši njihove obaveze o integritetu sigurnosti svih nacija i insistirao da se rješenje može naći kroz više razgovora.

Upozorio je da bi pristupanje Ukrajine NATO-u moglo dovesti do situacije u kojoj bi ukrajinske vlasti pokrenule vojnu akciju kako bi povratile kontrolu nad Krimom ili područjima pod kontrolom separatista koje podržava Rusija na istoku zemlje.

“Zamislite da Ukrajina postane članica NATO-a i onda pokrene te vojne operacije. Da li bismo mi onda ratovali protiv NATO-a? Da li je neko razmišljao o tome?”, rekao je Putin.