Putin tvrdi da će pobijediti Ukrajince: Prijete nam Leopardima, ali ćemo dovesti nešto više od tenkova

putin
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom današnjeg govora povodom 80. godišnjice odlučujuće bitke za Staljingrad usporedio današnju borbu protiv Ukrajine i njezinih zapadnih saveznika s pobjedom Rusije protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

U Staljingradu je Rusija porazila nacističke snage, spriječivši ih da preuzmu kontrolu nad gradom. Mnogi povjesničari smatraju navedenu bitku prijelomnim trenutkom u Drugom svjetskom ratu.

Putin tvrdi kako je uvjeren da će Rusija pobijediti u Ukrajini, kao što je pobijedila prije 80 godina.

Dodao je da se Rusija ponovno sukobljava s Njemačkom, kritiziravši obećanje Berlina da će isporučiti tenkove Leopard 2 kako bi pomogla napore ukrajinske vojske.

Analitičari pretpostavljaju da je među uzrocima prvotnog oklijevanja Berlina oko isporuke tenkova Ukrajini bila i zabrinutost kako će se protumačiti činjenica da se njemački tenkovi ponovno bore protiv ruske vojske, odnosno može li to Kremlj iskoristiti za propagandu unutar Rusije.

Poručio je i kako Rusija ne šalje svoje tenkove na granice zapadnih zemalja, ali da ima čime da odgovori na prijetnje i to ne samo oklopnim vozilima.

“Oni koji evropske zemlje, uključujući i Njemačku, uvlače u novi rat s Rusijom, oni koji očekuju pobjedu nad Rusijom, očigledno ne razumiju da savremeni rat s Rusijom za njih može biti potpuno drugačiji. Ne šaljemo tenkove na njihove granice, ali imamo čime da odgovorimo i mimo oklopnih vozila”, rekao je predsjednik Rusije.

ČITAJ JOŠ:  Ko je novi ministar odbrane Ukrajine? U minutu predvidio početak invazije
GODISNJICA
MARKETING