Portal 072info

Radioaktivni oblak se nadvio nad Evropom, a potom se oglasila Agencija za nuklearnu sigurnost BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Misteriozni radioaktivni oblak, koji se prije nekoliko dana nadvio nad sjeverom Evrope, zabrinuo je stanovništvo Starog kontinenta, a ono što je najviše zabrinulo ne samo stanovništvo zemlja Starog kontinenta već i stručnjake jeste što se nije mogao naći izvor štetnih materija koje “plove” nebom.

Iako stručnjaci i dalje ne mogu da utvrde porijeklo zračenja, prema saznanjima dosadašnjim informacijama, ono nije moglo da dođe iz farmaceutske industrije, već najvjerovatnije s nekog nuklearnog reaktora ili od radioaktivnog goriva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nuklearni reaktor ili radioaktivno gorivo

– Ako se kojim slučajem i dogodila eksplozija u nekoj od evropskih laboratorija u kojem se proizvodi supstance sa jodom J-131, to bi bila tako mala količina radijacije da ne bi bila zabilježena ni na lokalnom nivou – kaže stručnjak s kojim smo razgovarali.

Podsjetimo, J-131 je detektiran u tragovima u atmosferi nad Finskom, Norveškom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Francuskom i Španijom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nivo radijacije u tim zemljama je sada u granicama normale i nema opasnosti po ljudsko zdravlje. Povodom svega, saopćenjem se oglasila i Dražavna regulativna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine, u kojem se navodi:

Bosna i Hercegovina nije ugrožena oblakom radioaktivnog otpada koji se ovih dana nadvio nad sjeverom Evrope. Ovo su potvrdili saopćenjem iz Državne regulativne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine u kojoj je navedeno da u našoj zemlji postoji sistem za ranu najavu radiološkog ili nuklearnog incidenta, koji vrši mjerenja brzine doze zračenja u zraku.

– Predmetni sistem se koriste i u okviru provođenja Programa monitoringa radioaktivnosti u okolini. Prema trenutno raspoloživim podacima ovoj sistem nije detektirao povećenje brzine doze zračenja u zraku na period.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, radioakni izotop jod I -131 nastaje nuklearnom fisijom te se može javiti tokom eksplozije nuklearnog oružja ili u nuklearnim reaktorima, kao i  u industrijskim i medicinskim objektima gdje se ovaj izotop koristi. Vrijeme poluraspada ovog izotopa je 8,02 dana.

– Stoga, da je oslobađanje joda I -131 nastalo u procesu nuklearne fisije čije je porijeklo proba nuklearnog oružja ili akcident na nuklearnom reaktoru u ovom procesu bi došlo i do oslobađanja drugih radioaktivnih izotopa. S obzirom na to da se u prenesenoj informaciji navodi da je u zraku detektiran samo jod  I -131, te ne postoje navodi o drugim fisionim produktima, može se pretpostaviti da je najvjerovatnije porijeklo ovog radioaktivni izorot u atmosferi iz farmaceutske industrije (proizvodnja radiofarmaka).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Moguća proba naoružanja

Ako je oslobađanje joda I -131nastalo uslјed probe nuklearnog oružja ili akcidenta na nuklearnom reaktoru došlo bi također, i do oslobađanja mnogih drugih radioizotopa. Imajući u vidu činjenicu da je u vazduhu iznad jednog dijela Evrope detektiran samo jod-131, a ne i drugi fisioni produkti, pretpostavlja se da je ovaj radionuklid u atmosferu dospio najvjerovatnije iz farmaceutske industrije.

– Želimo napomenuti, da vrijednosti koncentracije joda I -131  izmjerene u Sjevernoj i Zapadnoj Evropi nemaju utjecaja na zdravlje stanovništva i okolinu. Ujedno, Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine u okviru svojih redovnih aktivnosti vrši i praćenje zvanične stranice IAEA te ukoliko bude izmjena informacija o predmetnom događaju iste će blagovremeno učiniti dostupnim na svojoj službenoj stranici, navodi se u saopćenju iz Državne regulativne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)