Portal 072info

Radioaktivni oblak se nadvio nad Evropom, a potom se oglasila Agencija za nuklearnu sigurnost BiH

Misteriozni radioaktivni oblak, koji se prije nekoliko dana nadvio nad sjeverom Evrope, zabrinuo je stanovništvo Starog kontinenta, a ono što je najviše zabrinulo ne samo stanovništvo zemlja Starog kontinenta već i stručnjake jeste što se nije mogao naći izvor štetnih materija koje “plove” nebom.

Iako stručnjaci i dalje ne mogu da utvrde porijeklo zračenja, prema saznanjima dosadašnjim informacijama, ono nije moglo da dođe iz farmaceutske industrije, već najvjerovatnije s nekog nuklearnog reaktora ili od radioaktivnog goriva.

Nuklearni reaktor ili radioaktivno gorivo

– Ako se kojim slučajem i dogodila eksplozija u nekoj od evropskih laboratorija u kojem se proizvodi supstance sa jodom J-131, to bi bila tako mala količina radijacije da ne bi bila zabilježena ni na lokalnom nivou – kaže stručnjak s kojim smo razgovarali.

Podsjetimo, J-131 je detektiran u tragovima u atmosferi nad Finskom, Norveškom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Francuskom i Španijom.

Nivo radijacije u tim zemljama je sada u granicama normale i nema opasnosti po ljudsko zdravlje. Povodom svega, saopćenjem se oglasila i Dražavna regulativna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine, u kojem se navodi:

Bosna i Hercegovina nije ugrožena oblakom radioaktivnog otpada koji se ovih dana nadvio nad sjeverom Evrope. Ovo su potvrdili saopćenjem iz Državne regulativne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine u kojoj je navedeno da u našoj zemlji postoji sistem za ranu najavu radiološkog ili nuklearnog incidenta, koji vrši mjerenja brzine doze zračenja u zraku.

– Predmetni sistem se koriste i u okviru provođenja Programa monitoringa radioaktivnosti u okolini. Prema trenutno raspoloživim podacima ovoj sistem nije detektirao povećenje brzine doze zračenja u zraku na period.

Inače, radioakni izotop jod I -131 nastaje nuklearnom fisijom te se može javiti tokom eksplozije nuklearnog oružja ili u nuklearnim reaktorima, kao i  u industrijskim i medicinskim objektima gdje se ovaj izotop koristi. Vrijeme poluraspada ovog izotopa je 8,02 dana.

– Stoga, da je oslobađanje joda I -131 nastalo u procesu nuklearne fisije čije je porijeklo proba nuklearnog oružja ili akcident na nuklearnom reaktoru u ovom procesu bi došlo i do oslobađanja drugih radioaktivnih izotopa. S obzirom na to da se u prenesenoj informaciji navodi da je u zraku detektiran samo jod  I -131, te ne postoje navodi o drugim fisionim produktima, može se pretpostaviti da je najvjerovatnije porijeklo ovog radioaktivni izorot u atmosferi iz farmaceutske industrije (proizvodnja radiofarmaka).

Moguća proba naoružanja

Ako je oslobađanje joda I -131nastalo uslјed probe nuklearnog oružja ili akcidenta na nuklearnom reaktoru došlo bi također, i do oslobađanja mnogih drugih radioizotopa. Imajući u vidu činjenicu da je u vazduhu iznad jednog dijela Evrope detektiran samo jod-131, a ne i drugi fisioni produkti, pretpostavlja se da je ovaj radionuklid u atmosferu dospio najvjerovatnije iz farmaceutske industrije.

– Želimo napomenuti, da vrijednosti koncentracije joda I -131  izmjerene u Sjevernoj i Zapadnoj Evropi nemaju utjecaja na zdravlje stanovništva i okolinu. Ujedno, Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine u okviru svojih redovnih aktivnosti vrši i praćenje zvanične stranice IAEA te ukoliko bude izmjena informacija o predmetnom događaju iste će blagovremeno učiniti dostupnim na svojoj službenoj stranici, navodi se u saopćenju iz Državne regulativne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box