Radnice kladionica prve na meti poslodavaca zbog novih mjera Kriznog štaba KS: SMS porukom poslane na biro

Radnice kladionica prve na meti poslodavaca zbog novih mjera Kriznog štaba KS: SMS porukom poslane na biro

Nakon što su nadležne institucije u Kantonu Sarajevo uvele strožije mjere zbog povećanog broja zaraženih koravirusom, među kojima je i zabrana rada pojedinim uslužnim djelatnostima, prvi su se na udaru našli uspolenici kladionica.

Šalju na biro

Radnica jedne kladionice (identitet poznat redakciji) kazala je za “Avaz” da je svega dan nakon uvođenja mjera dobila nimalo prijatnu poruku. U poruci je stajalo:

– Poštovanje, danas sam od Uprave preduzeća obaviješten da smo svi, a zbog zabrane rada, odjavljeni i upućeni na biro za zapošljavanje. Svi uspolenici će biti pozvani na posao po odluci Vlade Kantona Sarajevo da kladionice mogu početi s radom.

Prema njenim riječima, u kontaktu je s kolegicama iz drugih kladionica i one, za sada, nisu dobile nikakvu informaciju.

– Nakon jednog dana prestanka rada, da se radnik ne može zadržati, makar do 3. aprila, da se vidi hoće li se nastaviti s radom, meni nema logike. Spominje se da će se ugostiteljima uplaćivati doprinosi, nama ništa ne nude. Automatski nas šalju na biro. Nadokande, prošli put kada se nije radilo, dobili smo tek nakon pet mjeseci – kaže naša sagovornica.
Ostali bez posla

Prema njenim riječima, i prošli put poslodavci su na identičan način, SMS porukom ostavili radnike na ulici.

– U Kantonu Sarajevo ima, prema nekim procjenama, preko 140 kladionica. Mnogo je porodica ostalo bez posla. Samo naših poslovnica ima preko 37, što znači da je preko 80 radnica ostalo bez posla – zaključila je radnica.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE