Portal 072info

“Radnici u prehrambenim trgovinama mogli bi biti super-širitelji COVID-19”

trgovina 13
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema studiji, zaposlenici koji rade u prehrambenim trgovinama izloženi su povećanom riziku zaraze koronavirusom. Rizik je pet puta veći za one koji redovito imaju posla s kupcima, navodi se u studiji.

Rezultati su objavljeni u časopisu Occupational & Environmental Medicine, a ukazuju na to da bi radnici u prehrambenim trgovinama mogli biti super-širitelji, jer su tri od četiri radnika koji su bili pozitivni na covid-19, bili asimptomatski nositelji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Istraživači su analizirali 104 zaposlenika trgovine namirnicama u Bostonu u Massachusettsu. Svaki zaposlenik testiran je na SARS-CoV-2. Zaposlenike su ispitivali i o načinu života, medicinskoj povijesti, povijesti zapošljavanja, obrascima rada i ulozi u trgovini, odlasku na posao i s posla te zaštitnim mjerama koje su provodili na radnom mjestu.

Također, istraživači su od zaposlenika tražili da navedu i koje su simptome koronavirusa imali te koliko su bili izloženi osobama kod kojih je utvrđen covid-19 u posljednjih 14 dana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rezultati su pokazali da je jedan od pet (21 od 104) radnika bio pozitivan na virus, što ukazuje na prevalenciju od 20 posto u tom trenutku. To je bilo značajno veće od prevalencije zaraze u lokalnoj zajednici (0,9 do 1,3 posto).

Studija je ukazala kako su tri od četiri pozitivna radnika (76 posto) bili asimptomatski nositelji, odnosno nisu pokazivali simptome bolesti. Većina pozitivnih, 91 posto zaposlenika, u trgovinama je bilo okrenuto licem prema kupcima, prenosi Business Line.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ovo je prvo istraživanje koje pokazuje značajnu stopu asimptomatske infekcije, rizike izloženosti i s time povezanu psihološku nelagodu radnika u prehrambenim trgovinama tijekom pandemije”, naveli su autori studije.

“Kada se nužni radnici zaraze virusom ARS-CoV-2, oni mogu postati značajan izvor prijenosa virusa u zajednici u kojoj rade”, dodali su.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME