Radnici Željezare teško do penzije

Grupa radnika Željezare Zenica koji su po sili Zakona još od decembra 2014. godine stekli uslove za prijevremenu i starosnu penziju mirnim protestima ispred Upravne zgarde ovog preduzeća i ovog ponedjeljka su ukazali na potrebu hitnog rješavanja problema koji su im uzrokovani neuplaćivanjem poreza i doprinosa na isplaćene plaće od 2002. do 2016. godine.

U ostatku nekadašnjeg zeničkog industrijskog giganta nakon njegove prodaje BH Stilu pa ArcelorMittalu ostalo je još oko 600 uposlenika, povremeno su upošljavani i novi radnici, ali sve njih čeka ista sudbina kao i ove koji su stekli uslove za penziju, a penzija nemaju.

Najnovija informacija o njihovoj sudbini je da se isključivo čeka potez Federalne vlade i Poreske uprave o skidanju hipoteke na određenu željezarsku imovinu, radi prodaje u sklopu male privatizacije, kako bi se prikupio novac za izmirenje obaveza prema radnicima i državi.

Konkretan sastanak o ovome očekuje se sredinom ove sedmice, potvrđeno nam je u Upravi Željezare.

Ukupna dugovanja Željezare državi su oko 38 miliona maraka, a nezadovoljni radnici će mirnim okupljanjem na početku svake radne sedmice nastaviti pritisak na nadležne da riješe ove probleme.   

RTVZE

Prethodni članakSamsung patentirao leće za oči s integriranom kamericom
Sljedeći članakJapanci pripremaju ‘nevidljivi’ vlak