Radnik se automobilom zabio u “WC za stotinu osoba”

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Radnik zaštite prirodnog okoliša u ponedjeljak se slučajno zabio u najstariji zahod u Japanu i time nanio štetu ovoj neobičnoj historijskoj znamenitosti.

Koudou Uno, glasnogovornik hrama Tofukuji u Kyotu, rekao je da su u incidentu oštećena vrata oko 600 godina starog drvenog javnog WC-a.

Na fotografiji se vide razbacani komadi drvene građe u hramu, u kojem je u prvoj polovini perioda Muromachi (1336.-1573.) izgrađen toalet, piše CNN.

“Hyakusecchin” ili “WC za stotinu osoba” dobio je ovaj zanimljivi naziv jer ga je do početka ere Meiji oko 1868. koristilo više od 100 redovnika premda u njemu može biti samo 40 ljudi u isto vrijeme, ispričao je Uno. Naime, u ovome drevnom javnom zahodu nalazi se 20 rupa sa svake strane zida.

Zahod je bio zatvoren za javnost više od jednog stoljeća, a japanska vlada ga je 1902. godine proglasila kulturnim dobrom. Prema Unu, to je najstariji očuvani zahod u zen budističkom hramu u Japanu.

Uprava hrama sada razmišlja o tome kako najbolje obnoviti oštećena vrata, koja su bila visoka 2.4 metra i široka 2.8 metara.

“Zahvalni smo što niko nije povrijeđen i što se vrata mogu popraviti. Sreća u nesreći”, rekao je Uno.