Radojičić: 27. april je prijelomni datum – da li ići u liberalizaciju mjera ili restrikciju?

Podijelite vijest

Gradonačelnik Banje Luke i prvi čovjek gradskog kriznog štaba Igor Radojičić izjavio je da u ovom gradu i dalje imaju pod kontrolom situaciju, da je preventivnim mjerama spriječen eksponencijalni rast. Dodao je da svaki dan u prosjeku imaju 10 novooboljelih.

No, naglasio je da ih brine kontinuirani linearni rast broja zaraženih koronavirusom već četvrtu sedmicu zaredom. Na pressu je govorio i o prijelomnom datumu za donošenje odluka, a to je, kako je rekao, 27. april.

“Imamo sve veći broj oboljelih koji ili ne znaju kako su se zarazili ili to nisu spremni da kažu. Tako da smo klastične klastere praktično ugasili. Ovo sa čim se sada borimo je nešto zabrinjavajuće, jer nam prijeti više žarišta. To je komplikovanija situacija budući da ne možemo pratiti izvorišta”, kazao je Radojičić.

Kazao je i kako je zabrinjavajuće što je dolaskom lijepog vremena prisutan i veći broj kontakata među stanovništvom.

“Pred nama su praznici, tradicionalna okupljanja, na osnovu kojih može nastati više žarišta. Jedan skup od 50 ljudi sa samo jednim zaraženim, to bi značilo veći broj oboljelih nego u proteklim sedmicama. To nas najviše zabrinjava”, rekao je banjalučki gradonačelnik.

Naglasio je da se sve mjere produžavaju do 27. aprila. Naveo je da su od Štaba RS-a tražili da se razmotri pitanje restrikcija u vremenu praznika.

“To bi se odnosilo na mjere kretanja unutar i između lokalnih zajednica, bez čega ne možemo spriječiti veća okupljanja. Pripremljen je i nacrt plana kako bismo od 27. aprila otvarali pojedine djelatnosti, odnosno došlo bi do liberalizacije ukoliko budemo imali pozitivan razvoj situacije, ali ukoliko bi ovi praznični dani donijeli nove zaražene, onda bi ovaj 27. april bio momenat kada bi se nažalost išlo u suprotnom smjeru”, kazao je Radojičić, dodavši da će vjerovatno sedmica koja
prethodi ovom datumu biti presudna.

On je kazao i kako je Štabu RS-a predloženo da se ove sedmice četvrtkom, od 7 do 11 sati, umjesto kao do sada petkom, omogući kretanje svim osobama starijim od 65 godina, s obzirom na to da je petak neradni dan.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK-u na liječenju 18 koronavirusom zaraženih pacijenata, dva su na respiratoru

KLIX


Podijelite vijest