Portal 072info

Radovi na Koridoru 5C u Zenici: Novi izazov vijadukt Pehare na klizištu

Nakon što je početkom sedmice zvanično spojena desna strana vijadukta Babina rijeka – najvećeg mosta u Bosni i Hercegovini, pojačani su radovi na ostalim gradilištima Koridora 5C u Zenici, trenutno najvećem projektu u našoj državi.

Sredina poddionice

Prema riječima Reufa Kadrića iz “Autocesta”, vijadukt Babina rijeka nalazi se otprilike na sredini poddionice Klopče – Donja Gračanica, koja je, inače, duga 5,8 kilometara, te  preostaje uraditi još lijevu stranu vijadukta čiji se završetak očekuje najdalje do marta naredne godine.

– Završili smo sve radove na tunelima Ričice i Pečuj. Od značajnih objekata koje je potrebno još uraditi, ali i koji su nam novi izazov nakon vijadukta Babina rijeka, svakako je vijadukt Pehare, dug 420 metara, koji prelazi preko klizišta i tu radove izvršavamo krajnje oprezno jer se radi o izuzetno zahtjevnom objektu – govori Kadrić.

Osim vijadukta Pehare, izazov je i objekt na sektoru šest, odnosno tunel “cut and cover“. U međuvremenu, “Autoceste” su pokrenule i druge aktivnosti na gradilištu autoputa A1.

Prvi kilometri

– U nastavku ove dionice je dionica Donja Gračanica – Vraca, koja je već u izgradnji, a istovremeno su sklopljeni ugovori za gradnju tunela Zenica, te dijela trase od Ponirka do Vranduka, što ukupno iznosi desetak kilometara – pojašnjava Kadrić.

Napominje da je lokalnoj zajednici veoma teško živjeti dok traju radovi na objektima. Ali, s obzirom na to da se radi o projektu od državnog značaja, pokazuju mnogo  razumijevanje prema izvođačima i radovima, zbog čega su im u “Autocestama” neizmjerno zahvalni.

Do sada su završeni svi radovi na prvim kilometrima Zeničke zaobilaznice, odnosno poddionici Drivuša – Klopče, a trenutno je sva energija usmjerena na drugu poddionicu od Klopča do Donje Gračanice.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 70
    Shares

Počitajte još

Čuli su se užasni vrisci: Ovo je Zeničanin koji je vozio pijan i pod zabranom

Redakcija

Kasumović pomogao studentu iz Zenice da svoje znanje proširi u SAD-u

072info

Grad Zenica u izgradnju javne LED rasvjete ulaže pet miliona KM

072info