Radovi na Koridoru 5C u Zenici: Novi izazov vijadukt Pehare na klizištu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon što je početkom sedmice zvanično spojena desna strana vijadukta Babina rijeka – najvećeg mosta u Bosni i Hercegovini, pojačani su radovi na ostalim gradilištima Koridora 5C u Zenici, trenutno najvećem projektu u našoj državi.

Sredina poddionice

Prema riječima Reufa Kadrića iz “Autocesta”, vijadukt Babina rijeka nalazi se otprilike na sredini poddionice Klopče – Donja Gračanica, koja je, inače, duga 5,8 kilometara, te  preostaje uraditi još lijevu stranu vijadukta čiji se završetak očekuje najdalje do marta naredne godine.

ČITAJ JOŠ:  Mještani Tuleka dobili novi asfalt, počinje asfaltiranje u Sebuju

– Završili smo sve radove na tunelima Ričice i Pečuj. Od značajnih objekata koje je potrebno još uraditi, ali i koji su nam novi izazov nakon vijadukta Babina rijeka, svakako je vijadukt Pehare, dug 420 metara, koji prelazi preko klizišta i tu radove izvršavamo krajnje oprezno jer se radi o izuzetno zahtjevnom objektu – govori Kadrić.

Osim vijadukta Pehare, izazov je i objekt na sektoru šest, odnosno tunel “cut and cover“. U međuvremenu, “Autoceste” su pokrenule i druge aktivnosti na gradilištu autoputa A1.

ČITAJ JOŠ:  U toku radovi na regulaciji Ciganskog potoka u MZ Perin Han

Prvi kilometri

– U nastavku ove dionice je dionica Donja Gračanica – Vraca, koja je već u izgradnji, a istovremeno su sklopljeni ugovori za gradnju tunela Zenica, te dijela trase od Ponirka do Vranduka, što ukupno iznosi desetak kilometara – pojašnjava Kadrić.

Napominje da je lokalnoj zajednici veoma teško živjeti dok traju radovi na objektima. Ali, s obzirom na to da se radi o projektu od državnog značaja, pokazuju mnogo  razumijevanje prema izvođačima i radovima, zbog čega su im u “Autocestama” neizmjerno zahvalni.

ČITAJ JOŠ:  Njemačka planira razmjestiti hiljade policajaca radi provođenja lockdowna

Do sada su završeni svi radovi na prvim kilometrima Zeničke zaobilaznice, odnosno poddionici Drivuša – Klopče, a trenutno je sva energija usmjerena na drugu poddionicu od Klopča do Donje Gračanice.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

GODISNJICA
MARKETING