Radović: Djeca i adolescenti postaju zavisnici od igara na sreću

kladionica
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U Republici Srpskoj ne postoje nadležni resori, subjekti zaštite, niti ikakvi podaci o učešću djece u igrama na sreću i štetnom djelovanju toga na njihov psihofizički razvoj, pokazalo je istraživanje Ombudsmana za djecu Srpske, koji je uputio preporuke Vladi i resornim ministarstvima da u okviru svojih ovlaštenja analiziraju to da li objekat u kojem se organizuju igre na sreću može biti u blizini vaspitno-obrazovnih ustanova.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović rekla je danas u Bijeljini da je u okruženju to regulisano i da je ta udaljenost zakonom propisana.

Ona je naglasila da Zakonom o igrama na sreću Republike Srpske mlađim od 18 godina zabranjeno učeše u tim igrama i ulazak u prostorije u kojima se organizuju.

“Ranijim zakonom postojala je klauzula koja je predviđala rastojanje prostorija gdje se organizuju igre na sreću”, rekla je Radovićeva novinarima, nakon prezentacije posebnog izvještaja u organizaciji Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

Radovićeva je naglasila da bi inspekcije morale da kontrolišu ovu oblast i da s vremena na vrijeme izađu sa brojem djece koja učestvuju u tim igrama.

Ona je napomenula da u nedostatku preventivnih mjera učešće djece u igrama na sreću ostavlja dalekosežne posljedice na njihov psihofizički razvoj, ali ponuđenih sistemskih rješenja za preventivno i interventno djelovanje nema u nedostatku sistemskih podataka o učešću djece u igrama na sreću.

Prema njenim riječima, Ombudsman za djecu Republike Srpske, u okviru svojih ovlaštenja i nadležnosti, prati primjenu propisa, zakona i, eventualno, povredu prava djece, a s obzirom na epidemiološku situaciju u prošloj i ovoj godini malo drugačije je organizovao istraživanje, te su uputili upitnike srednjoškolcima, konsultovali stručnjake, organizovali fokus grupe i došli do saznanja da, nažalost, u Srpskoj ne postoje nadležni resori, niti subjekti zaštite, niti ikakvi podaci o učešću djece u igrama na sreću.

Ona je napomenula da djeca i adolescenti postaju zavisnici od igara na sreću.

“U javnosti je uvriježeno mišljenje i stav da je učešće djece u igrama na sreću prisutno, u kladionicama, igra se bingo, loto ili je prisutno na nekim drugim samodostupnim terminalima u kafićima”, navela je Radovićeva.

Radovićeva je napomenula da je stav stručnjaka da učešće djece u tim igrama utiče i na njihovo zanemarivanje ličnih obaveza, kako u porodici, tako i u školi, a stiču i pogrešno mišljenje o materijalnim vrijednostima.