Portal 072info

Ramazan: U Njemačkoj će vjernici postiti 20, na Balkanu 18, u arapskim zemljama 15 sati

Bliži se sveti muslimanski mjesec ramazan u kojem muslimanskivjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca. Ipak, kao i svake godine i ovaj put u pojedinim dijelovima svijeta vjernici će postiti znatno duže od nekih na drugom kraju svijeta,.

Međunarodni astronomski centar objavio je mapu koja pojašnjava dužinu posta u različitim krajevima svijeta u toku ovogodišnjeg ramazana. Procjena je urađena na osnovu dana na polovini ramazana, a i ostali dani tokom mjeseca se ne razlikuju mnogo.

Ove godine, stanovnici južne zemljine hemisfere će postiti kraće od stanovnika sjeverne hemisfere, jer je kod njih ljeto i kako se ide južnije, post će kraće trajati. Tako će Čile i Argentina biti zemlje s najkraćim periodom posta od oko 10 sati dnevno.

Vrijeme posta raste kako se ide sjeverno, pa je Komoros arapska zemlja s najkraćim periodom posta od oko 12 sati dnevno, a nakon nje dolazi Somalija. Na Arapskom poluostrvu najkraće će postiti stanovnici Jemena, a zatim stanovnici južnog dijela Saudijske Arabije i Omana, a nakon njih Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Bahrein, Kuvajt, gdje će post trajati oko 15 sati dnevno.

Nakon njih po dužini posta su Irak, zemlje Bliskoga istoka kao i arapske zemlje u Africi, gdje će se postiti od 15.5 do 16 sati. Sjevernije se produžava vrijeme posta, pa će se u Turskoj postiti oko 17 sati, u zemljama Balkana od 17 do 18 sati, na sjeveru Italije 18, u središnjem dijelu Francuske 19, a u nekim dijelovima Njemačke i do 20 sati.

Muslimani koji žive još sjevernije suočavaju se s drugim problemom, a to je da sunce ne zalazi uopće, pa zbog toga moraju praviti vještačke proračune o dužini posta.

Anadolija/cazin.net

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box