Portal 072info

Ramazan: U Njemačkoj će vjernici postiti 20, na Balkanu 18, u arapskim zemljama 15 sati

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bliži se sveti muslimanski mjesec ramazan u kojem muslimanskivjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca. Ipak, kao i svake godine i ovaj put u pojedinim dijelovima svijeta vjernici će postiti znatno duže od nekih na drugom kraju svijeta,.

Međunarodni astronomski centar objavio je mapu koja pojašnjava dužinu posta u različitim krajevima svijeta u toku ovogodišnjeg ramazana. Procjena je urađena na osnovu dana na polovini ramazana, a i ostali dani tokom mjeseca se ne razlikuju mnogo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ove godine, stanovnici južne zemljine hemisfere će postiti kraće od stanovnika sjeverne hemisfere, jer je kod njih ljeto i kako se ide južnije, post će kraće trajati. Tako će Čile i Argentina biti zemlje s najkraćim periodom posta od oko 10 sati dnevno.

Vrijeme posta raste kako se ide sjeverno, pa je Komoros arapska zemlja s najkraćim periodom posta od oko 12 sati dnevno, a nakon nje dolazi Somalija. Na Arapskom poluostrvu najkraće će postiti stanovnici Jemena, a zatim stanovnici južnog dijela Saudijske Arabije i Omana, a nakon njih Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Bahrein, Kuvajt, gdje će post trajati oko 15 sati dnevno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon njih po dužini posta su Irak, zemlje Bliskoga istoka kao i arapske zemlje u Africi, gdje će se postiti od 15.5 do 16 sati. Sjevernije se produžava vrijeme posta, pa će se u Turskoj postiti oko 17 sati, u zemljama Balkana od 17 do 18 sati, na sjeveru Italije 18, u središnjem dijelu Francuske 19, a u nekim dijelovima Njemačke i do 20 sati.

Muslimani koji žive još sjevernije suočavaju se s drugim problemom, a to je da sunce ne zalazi uopće, pa zbog toga moraju praviti vještačke proračune o dužini posta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Anadolija/cazin.net

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME