Ramazanska poruka dana hafiza ef. Peštalića: Bez obzira na velika iskušenja, Ibrahim, a.s. je pozivao u vjeru

22 4

U ramazanskim danima hafiz Edin ef. Peštalić govorio je o dokazima Božijeg poslanika Ibrahima, a.s. na putu pozivanja u Allahovu, dž.š. vjeru.

– Ibrahim, a.s. je jedan od šest poslanika odluke, nakon što je podnio sva iskušenja kojima ga je Uzvišeni Allah iskušao. Postao je Allahov prijatelj. Ukazivanjima u poslaničkoj misiji u životu Ibrahima, a.s. možemo uvidjeti nekoliko metoda pozivanja u Allahovu vjeru – rekao je ef. Peštalić.

Klanjanje idolima

Ibrahimov otac, Azer bio je idolopoklonik koji je zarađivao za život klešući kipove i idole kojima su se ljudi poklanjali.

– Iako je Ibrahim, a.s. odrastao u jednom tako duhovno dekadentnom okruženju, kao mladić odlazi u planine tražeći pravog Boga, posmatrao je mjesec, zvijezde, sunce, nebeska tijela, koja je obožavao njegov narod.

Zaključio je da su oni prolazni, a da njegov stvoritelj neba i nebesa mora biti neko ko je neprolazan, vječan. Uzvišeni Allah nas o ovom događaju obavještava. A kada ugleda sunce kako se rađa, on uzviknu, ovo je Gospodar moj, ovo je najveće, a pošto zađe, on reče narode moj, ja nemam ništa s tim, što vi Njemu druge ravnim smatrate. Ja okrećem lice svoje kao pravi vjernik  prema onome ko je nebesa i zemlju stvorio. Ja nisam od onih koji Njemu druge ravnim smatraju, sura El-enam – kazao je ef. Peštalić.

Nisu prihvatili poziv

Dodao je da je Ibrahim, a.s. prvo u Islam pozvao svog oca koji nije prihvatio njegov poziv. Zatim, je pozvao svoje sugrađane, ali su i oni odbili vjerovati.

– Ibrahim, a.s. je u svom postupanju bio obazriv i velikodušan prema svima, a posebno prema svom ocu, brinuo se zbog očevog idolopoklonstva, ali nas ipak u svom ophođenju uči, da je vjerovanje iznad očinsko-sinovskih veza. Ibrahim, a.s. je imao visoke počasti kod Allaha, dž.š., Allah dž.š. ga je uzeo za svog prijatelja, jer je bez obzira na najveća iskušenja koja je prolazio nepokolebljivo i potpuno sve zapovijedi svoga Gospodara ispunio – kazao je on.

Dodao je da je nužno da ostanemo u svojoj vjeri.

IZVORAvaz
Prethodni članakU BiH se pojavio halal ženski lak
Sljedeći članakDžejla Glavović-Očuz i Mahir Očuz: Borba je pred nama, ohrabriti političke elite da pomognu hiljadama ljudi!