Portal 072info

Ramazanski dani bh. studenata u Ankari

Činjenica je da veliki broj bosanskohercegovačkih studenata stiče znanje na univerzitetima širom Turske. Osim studenata iz Bosne i Hercegovine tu je veliki broj i bošnjačkih studenata iz Sandžaka. Ono što je posebno zanimljivo je da se u velikoj mjeri međusobno povezuju tokom zajedničkih iftara.  Iako je u Ankari  ramazan veoma sličan kao i u gradovima Bosne i Hercgovine, Omar Smajilović iz Prozora koji trenutno studira u Ankari kaže da je u svom rodnom mjestu doživljaj ramazana ipak najljepši.

„Što se tiče ramazana u Turskoj, a posebno u Ankari slobodno mogu reći da sam zadovoljan, ali koliko god se čovjek trudio ne može osjetiti onu slast koju osjeti u svome mjestu, svojoj čaršiji. U Ankari nema mnogo razlike, ali mi kao studenti uvijek napravimo i uvidimo neke različitosti. Što se tiče hrane znamo da se u velikoj mjeri ne razlikuje, ali ujedno moramo i istači da je turska kuhinja među najboljim kuhinjama u svijetu, pa tako imamo priliku to najbolje vidjeti u ramazanu. U Ankari, kao i kod nas trpeza uvijek bude bogatija nego inače. Kada govorimo o Ankari ili općenito o Turskoj se organizuju svaku ramazansku večer zajednički iftari i faktički ja još nisam imao priliku iftariti sam. Privrženost turskog naroda ramazanu  može na svakom mjestu primjetiti, počevši od toga što oživljavaju svoje stare običaje kao što su buđenje naroda na sehur bubnjevima, dijeljenje iftara siromašnima, studentima te putnicima. Posebnu pažnju obraćaju i na strance poput izbjeglica kojima je uvijek obezbjeđen svaki obrok tj. u ramazanu sehur i iftar“, – priča Smajilović.

Ono što posebno Smajilović ističe je druženje sa studentima koji nisu islamske vjeroispovjesti, te smatra da je to veoma pozitivna stvar jer su imali priliku da im pokažu što je to ramazan i tako razbiju eventualne predrasude.

„Ramazan u Ankari za naše studente specifičan je i po tome što svake godine prvu večer ramazana studenti organizuju zajednički iftar gdje prisustvuju svi Bošnjaci sa Balkana. Pored toga također svake godine Vlada Republike Turske organizuje iftar za sve studente Bošnjake. Također imamo mogućnost da i sami u njihovim prostorijama pripremimo iftar na naš način sa našim jelima. Ovog ramazana na iftaru imali smo priliku družiti se i sa studentima koji nisu islamske vjeroispovijesti i ujedno im detaljnije prikazati šta nama znači ramazan, i mogu slobodno reći da su vrlo zadovoljni i prijatno izenađeni“, – završava Smajilović

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Podijelite članak