Portal 072info

Ramazanski vozić: Mališani u Zenici obilježilli dolazak mjeseca posta

Više od 450 mališana iz Zenice obilježilo je dolazak mjeseca ramazana manifestacijom “Ramazanski vozić”. Ovo je manifestacija koja po četvrti put okuplja veliki broj djece koja na ovaj način obilježavaju dolazak muslimanskog mjeseca posta, ramazana.

ramazanski_vozic_2019_AA_013.jpg - undefined
Foto: Anadolija

Manifestacija koja je održana na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici započela je učenjem Kur’ana, izvođenjem ilahija i prigodnim obraćanjima. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema riječima Mevludina Dizdarevića, muftije zeničkog, ovo je lijepa manifestacija koja za cilj ima najmlađima približiti cjelokupan doživljaj mjeseca ramazana.

ramazanski_vozic_2019_AA_008.jpg - undefined
Foto: Anadolija

“Zaista mi je drago što jedna grupa mladih entuzijasta, naših djevojaka i žena, koje svojom željom nastoje da uljepšaju ramazan našoj djeci, ali i nama odraslima već više godina organiziraju ovaj projekat i na taj način daju drugačiji doprinos našem atraktivnijem življenju islama i dolasku ramazana. Islamska zajednica i muftiluk daje podršku ovakvim projektima. Islamska zajednica je veliki mehanizam i ne može da dopre do svakog projekta, ali ovakvi projekti su nama važni i mi ih podržavamo. Djeci, a i svim generacijama je bitno da učestvuju u doživljaju ramazana, pogotovo u dočeku ramazana. To je u našim mahalama bio važan događaj, svi su imali svoju neku ulogu, a djeca su, ako ništa, gledala kada se upale kandilji pa da jave svojim ukućanima da je vrijeme iftara i na taj način doprinosili ukupnom doživljaju ramazana. Poruka za ramazan je da ga svi živimo i budemo bliži jedni drugima”, rekao je Dizdarević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Emina Kablar, jedna od organizatorica ovog događaja rekla je kako ovu manifestaciju već četvrtu godinu zaredom organizuje neformalna grupa roditelja. 

ramazanski_vozic_2019_AA_001.jpg - undefined
Foto: Anadolija

“Četvrti put zaredom neformalna grupa roditelja odlučila je organizirati javni doček mubarek mjeseca ramazana u Zenici. Ove godine je prijavljen rekordan broj djece, njih više od 450, a mi kao organizatori smo izuzetno ponosni što smo najmlađima uspjeli prirediti tradicionalni ramazanski vozić. Ovo ne bi bilo moguće bez naših prijatelja, a velika zahvalnost ide i svim našim volonterima, kao i medijima. Manifestacija ‘Ramazanski vozić’ ponikla je prije četiri godine u Sarajevu i godinama kasnije se proširila u Zenici, ali i drugim gradovima BiH”, rekla je Kablar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon svečanog dijela programa, uslijedio je defile djece ulicama Zenice, nakon čega su povratkom na Trg Alije Izetbegovića i učenjem ezana za akšam-namaz označili dolazak mjeseca ramazana te pustili u zrak nekoliko stotina balona čime je manifestacija i završena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Anadolija

Podijelite članak
  • 1.6K
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Sramota je šta se radi građanima Zenice

072info

Polaganjem asfalta završena rekonstrukcija Ilirskog puta

Redakcija

Privremena izmjena režima pješačkog saobraćaja na mostovima Bilinopoljski i Jalijski

072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME