Portal 072info

Raspad industrije u BiH: Pogledajte dokumentarni film ‘Krivaja’ (VIDEO)

Prva epizoda serijala „Raspad industrije u BiH“ koju za program Al Jazeera Balkans producira Centar za razvoj medija i analize posvećena je Krivaji, jednom od tamnih primjera privatizacije u općoj tranziciji društva u Bosni i Hercegovini.

Fabrika Krivaja, od koje je živjelo 12 hiljada radnika i njihovih porodica, imala je poslovnice širom svijeta. Propala je zbog pohlepe i nesposobnosti uprave i njenih političkih mentora. Priča o Krivaji niz je sličica koje pokazuju nastanak, razvoj i nestanak firme, koja je bila poznata i uspješna na svjetskom nivou.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Zamislite da živite pod krovom koji odnese oluja. Tada nastaje panika. Ljudi pokušavaju naći neko utočište, ali teško”, opisuje jedan od stanovnika ovog područja jedan od sagovornika u filmu.

U filmu “KRIVAJA” govore bivši i sadašnji radnici, penzionisani radnici Krivaje, bivši rukovodioci i funkcioneri te bivši i sadašnji mladi Zavidovića: Slavko Veljačić, Zijad Mušić, Besim Hasić, Zlatan Alispahić, Jusuf Čahtarević, Nermin Nikšić, Miralem Galijašević, Zuhdija Mehić, Fadil Bašić, Medina Mušić, Eldar Nuhić…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Žurnal.info

Podijelite članak
  • 11
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME