RASPODJELA VLASTI: SDA zadržala “BH Telecom”, “Autoceste FBiH” idu HDZ-u

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Raspodjelom fotelja u Federalnoj vladi, koalicija SDA, DF-a i HDZ-a BiH postigla je i načelan dogovor o podjeli dijela resora i direktorskih mjesta u desetinama javnih kompanija zbog kojih su se mjesecima lomila koplja, saznaje naš list.

Izbacili SDP

Iz izvora bliskih SDA i DF-u saznajemo da je, bez obzira na to što je HDZ-u BiH pripalo M0inistarstvo prometa i komunikacija u Vladi FBiH, dogovoreno da “BH Telecom” ipak ostane pod kontrolom SDA. Ali, kadrovi u Upravi ove firme, koje je do sada postavljao SDP, bit će promijenjeni pa će te pozicije, kako se očekuje, zauzeti Demokratska fronta, koja će predložiti i dio izvršnih direktora. Zauzvrat će HDZ BiH imenovati svoje direktore u “HT Eronetu”.

Prema dogovoru Bakira Izetbegovića (SDA) i Željka Komšića (DF), skoro da je sigurno da će aktuelni v. d. direktora “BH Telecoma” Mirsad Zaimović biti imenovan za generalnog direktora, ali da će ostatak Uprave biti promijenjen.

Saznajemo da je već u toku priprema za raspisivanje konkursa za generalnog direktora, što će biti jedna od prvih odluka nove Vlade FBiH, dok će procedura s preostalih pet direktora biti provedena naknadno, tek nakon imenovanja Zaimovića. Prema dogovoru, DF će imati dva izvršna direktora, za ekonomska pitanja te pravne poslove, dok će SDA zadržati četiri pozicije.

Kada je u pitanju “Elektroprivreda BiH”, naš list već je pisao da će Komšić, iako je riječ o kadru SDA, na ovu poziciju postaviti Erdala Trhulja, bivšeg ministra energije u Vladi FBiH, kojeg će na tom mjestu naslijediti Reuf Bajrović. 

Prema istom dogovoru, novi direktor “Energoinvesta” bit će kadar DF-a, kao i “BH-Gasa” te Terminala FBiH” i “Naftnih terminala”, dok se vječiti gubitaš “Željeznice FBiH” gura prema SDA, jer u DF-u na žele imati ništa s firmom koja je na izdisaju.

Čovićev uvjet

Novi direktor Sarajevskog aerodroma također bi mogao biti kadar DF-a, jer se na ovu poziciju gura aktuelni direktor i član SDP-a Ivica Veličan. Kada su u pitanju “Autoceste FBiH”, na ovu poziciju mogao bi doći kadar HDZ-a BiH, što je bio jedan od uvjeta Dragana Čovića (HDZ BiH). Sada je direktor Ensad Karić, kadar SDP-a, ali teško da će nakon imenovanja nove vlasti zadržati poziciju.  

“BH Pošta” ostaje u rukama SDA

Kada je u pitanju “BH Pošta”, nezvanično nam je rečeno da bi ova država kompanija također mogla ponovo ostati pod kontrolom SDA, a na čijem je čelu Mujo Butković, kadar ove stranke. Pozicije u Upravi trebale bi pripasti i DF-u i HDZ-u BiH, ali će puna kontrola ipak ostati među kadrovima SDA.