Rast minimalca gura preduzeća u sivu zonu

Još jedno povećanje najniže plate u Republici Srpskoj gurnulo bi dobar dio preduzeća u sivu zonu, zatvorilo radna mjesta i ugrozilo razvoj privrede, stav je domaćih poslodavaca, dok iz sindikata poručuju da je rast minimalca neophodan da bi radnici preživjeli krizu i izborili sa problemima prouzrokovanim inflacijom. 

Nakon što je u petak otkazana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, na kojoj je socijalni partneri trebalo da pregovaraju o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj, sve oči uprte su u Vladu RS koja treba donijeti konačnu odluku o ovom pitanju.

Poslodavci tvrde da je povećanje minimalca suprotno svim ekonomskim zakonima, naročito kada se ima u vidu da je bruto minimalna plata u Republici Srpskoj i sada veća nego Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji i Albaniji, zemljama koje imaju daleko veći BDP po glavi stanovnika.

Predsjednik Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza RS Dejan Mijić kaže da su preduzeća u ovom sektoru već sada u izuzetno teškoj situaciji, da su pojedini pred zatvaranjem te da će povećanje najniže plate samo ubrzati proces stavljanja ključa u bravu.

“Nalazimo se u nezavidnoj situaciji još od vremena pandemije, a enorman rast cijena samo je pogoršao stanje. Prihodi nisu ni blizu nivoa prije korone, a troškovi su porasli duplo i troduplo. Veliki broj preduzeća ne može pratiti uplatu poreza i doprinosa za isplaćene plate”, rekao je Mijić i podsjetio da su od Vlade Republike Srpske tražili pomoć prilikom uplate doprinosa za šest mjeseci, ali da nemaju informaciju hoće li to biti i učinjeno.

Što se tiče dodatnog povećanja minimalca, Mijić smatra da je iluzorno pričati o tome bez drastičnog smanjenja nameta.

“I sami tražimo rješenja za povećanje plate da bismo zadržali radnike, ali sa ovim prihodima to je nemoguće. Jedini način je drastično smanjenje doprinosa i nadam se da će Vlada RS to shvatiti i naći rješenje. Plate na ovaj način ne mogu rasti, jer bismo time došli u još teži položaj, a to je smanjenje radnih mjesta i prelazak dijela poslodavaca u sivu zonu”, smatra Mijić i naglašava da se plate ne povećavaju uredbom i dekretom, već samo radom i prihodovanjem novih sredstava.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da su plate u Republici Srpskoj ove godine značajno više porasle u odnosu na Njemačku, Srbiju, Hrvatsku, iako naša privreda ne posluje bolje od tamošnjih, naglašavajući da će dodatnim rastom minimalca Republika Srpska samo povećati inflaciju i gurnuti građane u još dublju krizu.

“Poredimo se sa Srbijom i Bugarskom, jer su nam oni konkurencija na tržištu. Ako mi u cijenu proizvoda guramo veći trošak za plate, automatski nismo konkurentni na tržištu i gubimo radna mjesta. Za realan rast plata treba ostvariti produktivnost, što se sada ne dešava”, kategoričan je Trivić, koji kaže da predstavnicima sindikata radnika u Republici Srpskoj nije bitno očuvanje radnih mjesta i razvoj privrede, već isključivo bavljenje populizmom i pobunom radnika, kako protiv poslodavaca tako i protiv RS.

Poređenja Republike Srpske sa Bugarskom i Srbijom su, smatra s druge strane predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić, ruganje radničkoj klasi i dodatna stimulacija ljudima za napuštanje ovih prostora.

“Osnovne životne namirnice su mnogo jeftinije u Bugarskoj i Srbiji u odnosu na Republiku Srpsku, gorivo takođe, jer su te zemlje donijele mjere kojim se kanališe povećanje cijena. Ako želimo da se poredimo s drugima, trebalo bi da budemo fer i poredimo se se sa Hrvatskom, Slovenijom i Crnom Gorom, gdje je najniža plata 450 evra”, priča Mišićeva.

Ona kaže da 167.000 radnika u Republici Srpskoj svojim primanjima ne može pokriti troškove korpe sa prehrambenim artiklima, koji iznose 990 maraka.

“Sindikat baš briga za populizam, borimo se da radnici prežive u ovim teškim vremenima, da mogu da zarade koliko je neophodno da plate litar ulja šest KM. Poslodavci su lani, u kriznoj godini ostvarili dobit od 2,4 milijarde i kako sad ne mogu pratiti rast minimalca. Pa samo iz budžeta RS povukli su na stotine miliona maraka po raznim osnovama”, kategorična je Mišićeva.

Na pitanje šta ako je ta dobit u rukama nekolicine, dok ostali posluju na ivici rentabilnosti, Mišićeva kaže da su oni poslodavci koji se najviše protive rastu minimalca među prvima na listi po ostvarenoj dobiti. 

Kada je u pitanju gašenje radnih mjesta, Mišićeva tvrdi da su to ustaljene prijetnje poslovne zajednice kad god se povede priča o povećanju plata.

“S druge strane firma u kojoj radnik ne može da zaradi toliko novca da može da prehrani sebe ne treba ni da postoji”, rekla je Mišićeva i dodala da Republika Srpska već sada ima najmanje namete u regionu te da niko ne mazi poslodavce kao Vlada RS.

Odluke Vlade   

Vlada Republike Srpske je krajem prošle godine povećala najnižu platu sa 540 na 590 maraka. Uprkos protivljenju poslovne zajednice sredinom maja iznenada je Vlada RS prelomila i posegla za novim rastom minimalca na 650 maraka.

Glas Srpske

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE