Rast minimalca u RS-u uzrokovao poskupljenje usluga: “Ušli smo u vrzino kolo”

Rast minimalca u RS-u uzrokovao poskupljenje usluga: “Ušli smo u vrzino kolo”

Povećanje minimalne plate sa 700 na 900 KM u Republici Srpskoj je za posljedicu imalo poskupljenja i povećanje entitetskih budžetskih prihoda.

Tako su usluge skuplje i za više od 10 posto, a uslužne poslove obavljaju uglavnom preduzetnici koji imaju jednog zaposlenog i prikazuju isplaćenu najnižu platu. Kao što su i najavili, rast troškova su prebacili na potrošače.

Primjera radi, za kompletno pranje automobila u Banjoj Luci, koje je koštalo 15 KM, sada treba platiti 18 KM. Feniranje kose srednje dužine je 15 KM u salonu u kojem je koštalo 12 KM dok je muško šišanje skuplje za oko 2,50 do tri KM te je najniža cijena 10 KM.

Kafa je skuplja za otprilike 0,50 KM i košta u prosjeku 2,50 KM. Hemijsko čišćenje muškog odijela poskupjelo je za najmanje dvije KM, a u prosjeku košta 22 KM.

Ovo su samo neke od cijena usluga koje su povećane u ovoj godini, a neki preduzetnici su čak dva puta u tri mjeseca povećavali cijene jer su im vlasnici poslovnih prostora povećali kiriju.

“Vlasnik mi je povećao kiriju za 10 posto jer su i njemu svi životni troškovi povećani. Zato sam i ja morala da još jednom povećam cijene”, kazala je vlasnica jednog frizerskog salona u Banjoj Luci.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, godišnji rasta kirija u martu je iznosio 11,1 posto.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Banje Luke Vladimir Blagojević je za Fenu izjavio da je sasvim očekivano da se povećanje troškova preduzetnika odrazi na povećanje cijena proizvoda i usluga.

“Mi smo se zalagali da se, ako se već ide u povećanje najniže plate, istovremeno smanje nameti na platu kako bi se to namirilo. Međutim, to se nije desilo, pa imamo veće cijene jer nema drugih izvora da se kompenzuje rast troškova u radu preduzetnika”, napomenuo je Blagojević.

Sada je, kako je rekao, pitanje koliko naše malo tržište može da izdrži rast cijena i koliko sve ovo utječe na kupovnu moć građana.

“Već dvije-tri godine imamo konstantan rast cijena, odnosno inflaciju, i, s druge strane, pritisak na rast plata. Imamo spiralnu inflaciju i pitanje je do kada može to da traje. Ušli smo u vrzino kolo. Mislim da bez sistemskih rješenja ovo neće stati”, konstatovao je Blagojević.

Povećanje minimalca za 200 KM osjeti se i u budžetu RS-a, pa su tako u prva tri mjeseca ove godine prihodi od poreza na dohodak veći za 20 posto, a od doprinosa za 12 posto. Entitetska vlada je odlučila da najniža zakonska plata od 1. januara ove godine iznosi 900 KM umjesto dotadašnjih 700 KM.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica