AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Bilećanin Savo Čorlija, koji gazi desetu deceniju, vlasnik je automobila Škoda, koji je kupio davne 1977. godine, a koji je još u voznom stanju i pali iz prve. Ali Savu su stigle godine pa mu zakon ne dozvoljava više da vozi.  

Potpuno ispravna

– Da se mene pita, ja bih bez problema mogao voziti, ali mi ne daju i šta da radim…Zato je Škoda garažirana i niko je ne vozi. Da nađem dobrog „prosca“, odmah bih je prodao. Ne bih tražio puno za nju, samo da je vozi neki fin čovjek. Škoda je potpuno ispravna i, da sjednem u nju, garantiram da bi me odvezla na bilo koju dalju destinaciju – priča Savo. 

Ističe kako je auto odličan, ali njegovim nasljednicima nije potreban jer imaju svoje, mnogo modernije.

 Zajedno prošli mnogo kilometara - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baZajedno prošli mnogo kilometara

U Škodi sam svugdje putovao, a kada sam pravio kuću, u njoj sam prevezao sav građevinski materijal. Dok sam smio voziti, išao sam i do Novog Sada kod sina i snahe – prisjeća se Savo.

Jedan udes

Kaznu nikada nije platio jer nije napravio niti jedan prekršaj, a imao je samo jedan udes, i to nekoliko dana prije nego što je i zvanično prestao voziti. Prošao je samo s manjom materijalnom štetom.  Škoda mu se, kako kaže, za svog voznog vijeka nije pretjerano kvarila, a on je uvijek kupovao samo originalne dijelove za zamjenu. Na njoj je još prva fabrička boja, onakva je kakvu ju je kupio prije 43 godine.  

Vozao unučad

Savo kaže da mu je najsretniji kada mu dođu unuci, a dok je još mogao voziti, rado je s njima u Škodi kružio gradom.  

– Imam sina i dvije kćerke. Oni i moja unučad najveće su mi bogatstvo – kaže Čorlija.

Avaz