Raste nivo Save, ostala područja stabilna

Podijelite vijest

Vodostaj rijeke Save nastavlja da raste u većini opština u Republici Srpskoj, a u Kozarskoj Dubici proglašena je redovna odbrana od poplava.
Rijeka Save na području opštine Kozarska Dubica porasla je za šest centimetara u odnosu na mjerenje u 7.00 časova i sada iznosi 821 centimetar, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.
Vodostaj Save raste i na mjernom mjestu Rača gdje je u 12.00 časova iznosio 690 centimetara, a kota redovne odbrane od poplava premašena je za 40 centimetara.
Kotu redovne odbrane od poplava rijeka Sava premašila je za četiri centimetra kod Gradiške, a za 13 centimetara kod Srpca.
Za jedan centimetar nivo Save porastao je u Brodu, gdje iznosi 768 centimetara i na mjernom mjestu Šamac na kojem je u 12.00 časova bio 668 centimetara.
Kota vanredne odbrane od poplava premašena je za 26 centimetara na rijeci Uni nizvodno od Novog Grada.
Vrbas je kod Delibašinog Sela premašio kotu redovne odbrane od poplava za osam centimetara.
U drugim poplavljenim područjima u Republici Srpskoj situacija se stabilizuje.
Opada vodostaj Une u opštini Kostajnica, gdje je u 12.30 časova bio 412 centimetra, odnosno za sedam centimetara manje nego jutros u 7.00 časova.
U opadanju je vodostaj rijeke Une na području opštine Kozarska Dubica, rijeke Sane u Prijedoru, gdje je i dalje na snazi prvi stepen odbrane od poplava, kao i rijeke Bosne.
Zbog izlivanja rijeke Japre na području opštine Novi Grad i dalje su u prekidu lokalni putni pravci Blagaj – Radomirovac i Blagaj – Vitosavci. Saobraćaj se odvija alternativnim pravcima.
Iz Republičke uprave civilne zaštite ističu da se očekuje dalje poboljšanje, jer nema novih padavina.
Nivo vode na poplavljenim područjima Brčko distrikta uglavnom stagnira ili se na pojedinim lokacijama voda postepeno povlači, dok se situacija u sjevernom dijelu distrikta u donjem slivu rijeke Tinje pogoršava, rečeno je danas na sjednici brčanske Vlade.
Gradonačelnik Brčkog Anto Domić rekao je da je Civilna zaštita, uz pomoć ekipa Crvenog krsta, i dalje na terenu, obezbjeđujući ljudima hranu, vodu i ljekarsku pomoć, gdje je to potrebno.
Prema informacijama iz javnog zdravstva, epidemiološka situacija za sada je zadovoljavajuća.
Branimir Filipović iz Odjeljenja za zdravstvo distrikta izjavio je nakon sjednice da su ekipe Javnog zdravstva do sada skoro sa svih poplavljenih područja uzele uzorke vode za mikrobiološku analizu.
“Izuzetak su jedino Gornji i Donji Vukšić, u zapadnom dijelu distrikta, gdje se nije moglo prići, jer je vodom presječena putna komunikacija”, napomenuo je Filipović.
Stanovništvo je upozoreno da ne koristi vodu za piće iz bunara i lokalnih vodovoda na poplavljenom području.
Sa polovine arterskih bunara na području distrikta juče su uzeti uzorci, a druga polovina je uzorkovana danas, tako da se rezultati analiza očekuju u naredna dva dana.
Filipović je rekao da će na lokacijama gdje se voda povukla uskoro biti izvršena dezinfekcija.

MONDO