Screenshot 5 41
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 22, 2021 @ 15:41
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Tokom ove sedmice bi radna grupa sačinjena od predstavnika Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, obje elektroprivrede, FERK-a i Konkurencijskog vijeća trebala da odluči koji je najbolji model za povećanje cijena električne energije i predloži ga federalnoj Vladi na konačno usvajanje.

NER FIT

Kako je još ranije izjavio resorni ministar Nermin Džindić, prijedlog EPBiH se bazira na ukupnoj potrošnji i podijeljen je na tri kolone (od nula do jedan gigavat-sat potrošnje, zatim od jedan do deset i treći model je iznad deset gigavat-sati).

– Njim bi išao obračun cijene električne energije spram situacije na tržištu ili podmodel tog modela je da se u ovoj trećoj koloni limitira još i gornja granica cijene električne energije na tržišnom modelu snabdijevanja, kazao je Džindić.

Neizvjesna nabavka

Josip Kraljević, finansijski direktor firme Feal d. o. o. iz Širokog Brijega, koji je kao član Udruženja poslodavaca FBiH bio na nedavno održanoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH u Mostaru, ističe da će povećanje struje “imati nesagledive posljedice i dodatno zakomplicirati mnogo toga”.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Naši kupci vani razumiju globalna poskupljenja sirovina, ali ne razumiju poskupljenje struje iako ćemo im i to pojasniti, kaže Gazibarić

– Ulazimo u godinu u kojoj je vrlo neizvjesna nabavka sirovina i uopće osiguranje kontinuiteta nabavke. Nisam toliko upoznat s bilansom naših elektroprivreda, znam da je tržišna struja poskupjela i zadnji mjesec se kreće iznad 200 eura po MWh, ali u cijeloj priči mi je bitna struktura: koliko elektroprivrede svojom proizvodnjom zadovoljavaju domaću potrošnju? Znam da postoje oscilacije unutar godine, kad je zima ili ljeto, ali i da izvoze u određenim trenucima, tako da nisam siguran da se sav taj teret treba preliti na gospodarstvo. Prijenos na gospodarske subjekte, po meni, nije pošten ni opravdan, kaže za naš list Kraljević.

Ističe da je za kompaniju Feal godišnji utrošak električne energije oko 2,6 miliona KM.

– Povećanje od 125 posto znate i sami šta znači za mnoge firme, pa i našu, jer mjesečno plaćamo oko 230.000 KM. Poskupljenje struje će usloviti da sve to prenesemo na naše krajnje proizvode, a koliki će to utjecaj imati na tržište, gdje je konkurencija izuzetno jaka, pa sigurno će imati negativne efekte, a odrazit će se i na radna mjesta, smatra Kraljević.

Zoran Gazibarić, direktor i vlasnik firme Nobil iz Nove Bile, koji je također bio na sjednici ESV-a FBiH, smatra da će se poslodavci, ipak, izboriti sa najavljenim poskupljenjem električne energije, ali i da moraju zaštititi svoju investiciju.

image

– Moraju zaštititi i obitelj i radne kolege, a pitanje je kolika će dobit ostati. Jedina je istina da će se sve to prenijeti na građane, odnosno krajnje kupce proizvoda. Nama je 90 posto izvoz, pa ćemo to prelomiti sa inostranim kupcima. Mi imamo problem gdje svako povećanje plata utiče na našu cijenu prema izvozu. Ne bojim se da nećemo to sve pregurati, neki poslodavci će imati veće, neki manje probleme, posebno veliki potrošači. Ako ne mogu tu cijenu ugraditi u cijenu proizvoda, onda će to sigurno biti otpuštanje radnika, upozorava Gazibarić.

Zašto Mađarska?

Kompanija Nobil, kaže Gazibarić, nije veliki potrošač struje, ali će je probati akumulirati iz svojih dobiti, što znači manje investicije.

Njihova logika je da se kućanstva zaštite, međutim, samo poskupljenje struje će se prenijeti i na druge proizvode, upozorava Kraljević

– Prihvatio bih priču koju su iznijeli o povećanju električne energije da smo uvoznici struje. Nama se kaže “mi moramo poskupiti struju zato što je referentno tržište u Mađarskoj”. Pa, mi smo izvoznici, zar ne možemo upravljati svojim energentom? U svijetu se rat vodi za energiju, imamo sreću da imamo viška električne energije i to, siguran sam, proizvedenu na jeftin način kroz hidrocentrale. Umjesto da iskoristimo i kažemo “dajte da naši proizvođači što više plasiraju svoje proizvode” i nećemo im nametati nove troškove, mi smo podigli cijenu struje. Strah me da neke firme neće moći izdržati, zavisno koliko ko koristi energent za proizvodnju vlastitog proizvoda, naglašava Gazibarić.

Ranije su iz EPHZHB kupcima ponudili univerzalnu uslugu, odnosno zaključivanje ugovora na tržišnim osnovama, ali će ipak konačnu odluku i za jednu i drugu elektroprivredu, u smislu eventualnih olakšica, donijeti Vlada FBiH.

LIDER