Portal 072info

Ratko Mladić na samrti?

Ratku Mladiću (73), kojem se u Hagu sudi za genocid u Bosni i Hercegovini, život visi o koncu. Bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske RS zdravstveno stanje se ozbiljno pogoršalo, a prijeti mu i opasnost od moždanog udara, prenosi srbijanski “Alo”.

– Mladiću je oduzeta desna strana tijela, jedva hoda i priča. Ima visok krvni pritisak i šećer, veoma je smršao i loše izgleda. Potrebno je da ga ljekari hitno pregledaju, a njegova odbrana traži da to budu ruski stručnjaci – kaže izvor lista iz Haga.

Mladićev sin Darko potvrdio je da je njegov otac loše i istakao da mu je potrebna zdravstvena njega.

– S obzirom na to da je već imao dva moždana udara i infarkt srca u Hagu, strepim za očev život. Još jedan moždani udar bi ga sigurno ubio. Dešavalo se da pada u nesvijest nakon dolaska sa suđenja i ljekari sa kojima sam se ovdje konsultovao kažu da je pravo čudo kako je sve to, u takvom stanju i sa takvom dijagnozom, izdržao. On je na suđenju bio izložen psihičkom i fizičkom naporu, tako da je to dodatno doprinijelo da mu se zdravlje naruši – rekao je Darko Mladić.

On ističe da je život njegovog oca u rukama Haškog tribunala i da oni odgovaraju za njegovo zdravlje.

– Oni su odgovorni ako mu se nešto desi. S obzirom na sve, čudo je da do sada nije došlo do fatalnog ishoda. Moj otac izdržava suđenje zbog jake volje – naglašava Darko Mladić.

Izvor ovog lista iz Haga dodaje da Mladić nije u stanju da učestvuje u pripremanju svoje odbrane, te da sve to rade njegovi advokati, a da on, umjesto toga, čita knjige.

Odbrana predaje završni podnesak Tribunalu 3. oktobra, a nakon mjesec bit će održane završne riječi odbrane i tužilaštva. Presuda Mladiću, optuženom za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, granatiranje, kao i za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, bit će izrečena krajem iduće godine.

Podijelite članak

Počitajte još

Demant iz Haga: Ratko Mladić nije umro

Redakcija

Umro zločinac Ratko Mladić

Redakcija