Ratni zločinac Radoslav Brđanin životno ugrožen, liječi se u Banjoj Luci

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon što je prije nekoliko dana pušten na slobodu poslije odlsužene dvije trećine kazne, ratni zločinac Radoslav Brđanin se liječi u Banjoj Luci, piše Klix.

To je potvrdio direktor Univerzitetskog Kliničkog Centra (UKC) Banja Luka Vlado Đajić.

“Pacijent je životno ugrožen i smješten u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Republike Srpske, gdje prima adekvatnu terapiju , a opšte zdravstveno stanje je u pogoršanju. Ljekarski konzilijum u sastavu intenzivista, gastroenterolog, abdominalni hirurg, onkolog, radiolog po izvršenom pregledu i detaljnoj evaluaciji zdravstvenog stanja Radoslava Brđanina utvrdio je da su kod pacijenta prisutni klinički i laboratorijski pokazatelji istovremenog progresivnog slabljenja funkcije više vitalnih organa i organskih sistema (pluća, jetre i bubrega)”, navodi se u saopćenju UKC-a RS-a.

Ovaj osuđeni ratni zločinac je bivši politički vođa Samostalne autonomne oblasti Krajina.

Brđanin je pomagao i podržavao mučenja koja su počinile snage bosanskih Srba u sklopu oružanih napada snaga bosanskih Srba na nesrpske gradove, sela i područja nakon 9. maja 1992. pa sve do kraja decembra 1992. Ta mučenja su uključivala namjerno nanošenje teškog bola ili patnji bosanskim Muslimanima i bosanskim Hrvatima neborcima nečovječnim postupanjem koje je uključivalo seksualno zlostavljanje, silovanje, brutalno premlaćivanje i druge oblike teškog maltretiranja u policijskim stanicama, kasarnama i privatnim domovima i drugim lokacijama, kao i tokom premještanja lica i deportacija, navodi se na stranici Haškog suda.

U školi “Petar Kočić” u predgrađu Bosanske Krupe bilo je zatočeno barem 50 bosanskih Muslimana. U maloj prostoriji, zatočenicima su davani elektrošokovi. Žice iz automobilskog akumulatora bile su spojene putem spojnica s ručnim i nožnim prstima zatočenika.

Brđanin, kao predsjednik Kriznog štaba ARK-a, pomagao je i podržavao snage bosanskih Srba u granatiranju gradova i sela koja su pretežno naseljavali bosanski Muslimani i bosanski Hrvati, a koja su nanosila štete velikih razmjera kućama i poslovnim objektima. Snage bosanskih Srba ulazile su u gradove i sela, pljačkale i palile stanove, kuće i poslovne objekte koje su pripadale bosanskim Muslimanima i bosanskim Hrvatima. Svrha tih napada bila je stvaranje straha, uništavanje imovine, gradova, naselja i sela i primoravanje nesrbe da napuste svoje kuće, sela ili gradove i trajno napuste to područje.

Dalje se navodi da je Brđanin pomagao i podržavao pripadnike snaga bosanskih Srba u počinjenju krivičnih djela kao što su: ubistvo najmanje tri civila bosanska Muslimana u Hambarinama 23. maja 1992.; ubistvo oko 140 civila bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u Kozarcu i okolnim područjima oko 24. maja 1992.; ubistvo najmanje osam bosanskih Muslimana u kući Mehmeda Sahurića u Kamičanima između 24. i 26. maja 1992.; ubistvo osam muškaraca bosanskih Muslimana u selu Jaskići 14. juna 1992.; i ubistvo najmanje 300 muškaraca bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u selu Bišćani 20. jula 1992.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju izrekao je konačnu presudu Radoslavu Brđaninu 2007. godine, kojom je osuđen na 30 godina zatvora.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius tada je u svojoj naredbi sekretaru Mehanizma iz 25. augusta 2021. godine naveo da je Danska jasno stavila do znanja da “ne smatra da je moguće nastaviti izvršenje kazne na duži period i bez konačnog roka” i da Brđanin mora biti prebačen u drugu državu izvršenja ili alternativno u Mehanizam, prije određenog dana u septembru 2021. godine.

Agius se pozvao na povjerljive memorandume koje mu je dostavio sekretar Mehanizma 16. aprila i 19. augusta 2020. godine, u kojima se sekretar, između ostalog, poziva na prethodna saopćenja o odlukama Danske o puštanju na slobodu Brđanina nakon što ispuni uslove za prijevremeno puštanje po danskim zakonima i zahtijeva da Brđanin bude prebačen iz Danske u određenom vremenskom okviru.

Tada je u svojoj odluci Agius naveo kako “ne smatra prikladnim da iskoristi svoje diskreciono pravo i odobri prijevremeno puštanje Brđanina u ovoj fazi”.

“Konkretno, velika težina njegovih zločina prepreka je njegovom ranom puštanju na slobodu. Nadalje (…) Brđanin nije pokazao da je uspješno rehabilitovan”, naveo je Agius u svojoj odluci.

Brđanin je u februaru 2021. ponovo podnio zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu.

Sada je ipak pušten na slobodu, a u obrazloženju se ističe da je prilikom donošenja odluke u obzir uzeto ozbiljno pogoršanje zdravstvenog stanja Brđanina i zahtjev za njegovo hitno oslobađanje na humanitarnoj osnovi.