Portal 072info

Razaraju vas gastritis i stomačne tegobe? Pomiješajte ova dva sastojka i riješite se patnje

Šta ako biste jednom novinom u svakodnevici mogli da preventivno utičete na nastanak mnogih bolesti?

Ukusno, a zdravo

Ovu ukusnu i zaista čudesnu mešavinu možete da pripremite sami i to samo od susama i meda, a kombinacija ove dve specifične arome će vas osvojiti „na prvu kašiku”.

Fitosteroli, sastojci koji imaju hemijsku strukturu sličnu holesterolu, kada su u dovoljnoj mjeri prisutni u ishrani, vjeruje se da mogu da redukuju nivo holesterola, poboljšaju imunitet i smanje rizik od određenih vrsta raka. U časopisu za poljoprivrednu hemiju i hemiju hrane objavljeno je koliko fitosterola sadrže sjemenke.

Najviše fitosterola se nalazi u suncokretovom (270-289mg/100g) i sjemenu bundeve (265mg/100g), dok susam ima najviši ukupni nivo fitosterola (400-413mg/100g) od svih sjemenki.

O ljekovitim blagodatima meda, priča se vjekovima. Antibakterijsko djelovanje meda slično je penicilinu, a dokazano je da bakterije ne mogu da prežive uz med.

Spoj ove dve divne namirnice izuzetno je bogat aminokiselinama, a najbolje bi bilo da ih konzumirate na prazan stomak.

Poboljšava imunitet, ubrzava rad crijeva i digestivnog trakta, smanjuje želju za šećerom, pomaže u liječenju stomačnih tegoba, a posebno se preporučuje osobama koje boluju od gastritisa.

Pomiješajte samo jednu kašiku meda i jednu kafenu kašičicu susama. Možete napraviti i veću količinu koristeći ove proporcije, a potom uzimajte po kašiku ujutru na prazan stomak.

Podijelite članak