Razlika u godinama ima dosta utjecaja na uspješnost braka

Studija Univerziteta Emory u Atlanti ukazala je na idealnu razliku u godinama kada su u pitanju partneri koji nastoje sklopiti brak, a podaci su prikupljeni nakon završenog istraživanja u kojem je učešće uzelo 3.000 osoba. Studija je otkrila i neke zanimljive podatke o razvodu, djeci i općem emotivnom stanju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Parovi kod kojih postoji pet godina starosne razlike imaju 18 posto veću vjerovatnoću da se razvedu u odnosu na one parove kod kojih postoji jednogodišnja razlika u godinama. Partneri s jednom godinom razlike imaju samo tri posto šanse za prekid odnosa, dok vjerovatnoća razvoda iznosi 34 posto za parove kod kojih je starosna razlika deset godina. Osobe s razlikom od 20 i više godina imaju čak 95 posto šanse da prekinu svoj zajednički život. Dakle, statistički podaci ukazuju da supružnici s jednogodišnjom razlikom imaju najveće šanse da njihov brak bude uspješan i trajan.

Međutim, razlika u godinama nije jedini pokazatelj uspješnosti braka. Stručnjaci su došli do zaključka da parovi koji su dobili dijete prije vjenčanja imaju 59 posto manje šanse za prekid emotivne veze u odnosu na one bez djece.

Još jedan zanimljiv nalaz ukazuje da su se parovi koji su zajedno dvije godine 43 posto manje razvodili u odnosu na one koji su zajedno ispod dvije godine, a oni parovi koji su proslavili deset godina braka 94 posto su se manje rastajali u odnosu na ostale.

Klix.ba