C7C98457 457C 45AA AD8C D4C4EE654DF8
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 19, 2021 @ 15:45
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da resorno ministarstvo i Institut za javno zdravstvo, kao mjeru prevencije širenja koronavirusa, razmatraju i uvođenje kovid propusnica s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

NER FIT

“Sve mjere prvenstveno donosimo zbog ograničavanja samog rizika od virusa korona i zaštite zdravlja stanovništva. Svjesni smo da mnoge mjere u prethodnom periodu nisu bile popularne, ali se moraju donositi kako bismo očuvali zdravlje stanovništva i funkcionisanje zdravstvenog sistema”, rekao je Šeranić.

On je za Srnu naglasio da će eventualna odluka o uvođenju kovid propusnica, kao i svih drugih protivepidemijskih mjera, biti donesena u okviru Republičkog štaba za vanredne situacije, a na osnovu preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Siguran sam da će građani razumjeti dobru namjeru donošenja ovakve vrste odluke koja je, prije svega, usmjerena na to da što više stabilizujemo situaciju kada je u pitanju kontrola virusa korona u Republici Srpskoj”, rekao je Šeranić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

On kaže da se kroz mjere koje se odnose, prije svega, na promociju vakcinacije, prave prepreke za širenje virusa i stvara sigurno okruženje u Republici Srpskoj.

U fokusu svih ovih mjera, kaže Šeranić, treba da bude poruka da su vakcine dokazano bezbjedne i efikasne i da je vakcinacija jedini odgovor na pitanje kada će se pandemija okončati.

“Iz tog razloga donosimo ovakvu vrstu mjera, kako bismo promovisali sve ono što je potrebno da idemo u pravcu okončanja epidemije. U tome trebamo učestvovati svi zajedno i ne smijemo dozvoliti da se interpretiraju poražavajuće poruke, a to je da vakcina nije dobra u borbi protiv koronavirusa”, rekao je Šeranić.

On ističe da je vakcina najbolje oružje kada je riječ o kontroli pandemije u Republici Srpskoj.

Šeranić je pozvao sve građane Republike Srpske da iskoriste mogućnost vakcinacije i trećom dozom vakcine protiv virusa korona.

“Domovi zdravlja moraju više da se angažuju kako bi svaki građanin u Republici Srpskoj dobio adekvatnu informaciju i vakcinu koju želi”, zaključio je Šeranić.

LIDER