Portal 072info

REAGOVANJE ŠAPE: Ko orkestrira i provodi masovno trovanje pasa u Zenici?!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Udruženje ŠAPA Zenica je u večernjim satima na dan 26.01.2017. po dobijanju dojave o trovanju pasa na lokalitetu Blatuše, i ubijenim psima čija su tijela lako uočena, odmah otišla na lice mjesta, pozvala MUP ZDK, dok je psima koji su otrovani a još živi odmah u veterinarskoj stanici ukazana pomoć.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

       Na lice mjesta su ubrzo izašli pripadnici MUPa ZDK te je izvršen uviđaj i uzete izjave od volontera Udruženja, građana, i dežurnih veterinara veterinarske stanice WETA.  Odmah je obaviješten i dežurni Tužilac Tužilaštva ZDK, te će tijela ubijenih životinja bili odvedena na vještačenje i obdukciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

       Po dobijanju dodatne dojave da su psi otrovani na lokalitetu parka iza slastičarne Una, predstavnici MUPa ZDK i građani i volonteri su se uputili na taj lokalitet, gdje je nađeno tijelo jednog ubijenog psa dok je drugi nađen živ i u teškom stanju te odveden u veterinarsku stanicu Polivet da mu se pruži pomoć.

       Ovaj perfidni kukavički zločin koincidira sa općom pomamom po društvenim mrežama, portalima, koja se vodi protiv napuštenih životinja Zenice, gdje se akcije trovanja i ubijanja pasa podstiču i ohrabruju od strane brojnih pojedinaca.  je li ovo europska Zenica….

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

           Pozivamo sve da u okviru svojih nadležnosti provedu hitnu istragu, te identifikuju počinitelje ovog gnusnog čina.  Ubijanje napuštenih životinja je krivično djelo za koje je zaprijećena zatvorska kazna u skladu sa odredbama Krivičnog zakona Federacije BiH.  Pored toga trovanje pasa uz ostavljanje i nanošenje otrova po otvorenim površinama ugrožava sigurnost ljudi, djece i ostalih tzv. vlasničkih životinja, te spada u domen izazivanja opće opasnosti.                       

          Trovanje životinja je bez presedana necivilizacijski čin, i pokazatelj stanja i slika jednog društva.  Psi koji su ubijeni današnjim činom trovanja su stari poznati zenički psi, koji su svoj životi živjeli mirno na ulici neki čak i zadnjih devet godina, bili su voljeni psi uz koje su generacije djece odrastale.     

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

          Pozivamo građane Zenice, medije, sve relevantne organe da osude ovakav monstruozan zločin protiv napuštenih životinja, i pošalju nedvosmislenu poruku kojom će obeshrabriti sve eventualne izolovane nezakonite akcije pojedinaca.

          Podsjećamo da je problem napuštenih životinja primarno problem ljudske neodgovornosti, i umjesto da fokus svih budu neodgovorni vlasnici životinja koji generiraju problem napuštanjem ili odraslih pasa, starih bolesnih, rasnih, ne-rasnih, pasa iz borbi ili lova kad im posluže svrsi i više ne trebaju, potomstva svojih pasa koje odbijaju da sterilišu i godinama prolaze nekažnjeno, najčešće je fokus isključivo uperen na životinje kojima su neljudi uskratili dom i ljubav, i darovali život na ulici, koje su predmetom progona, šikaniranja, ubijanja, povređivanja. 

          Ništa i niko ne može opravdati ovakav čin ubijanja i trovanja životinja.  Apelujemo na građane da budu odgovorni, da prijavljuju svako kršenje Zakona, te da ukoliko primijete nove slučajeve trovanja iste prijave odmah MUPu ZDK, Udruženju, Veterinarskoj stanici, te svim relevantnim organima, da zovu policiju na lice mjesta, kao i Kantonalnu veterinarsku inspekciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zenica nije i ne smije postati grad koji ovakva zlodjela toleriše u tišini.   


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Grad teške industrije: Snijegom prekrivena Zenica – iz zraka izgleda čarobno (VIDEO)

Portal 072info

Gori kuća u centru Zenice

Portal 072info

U Poslovnoj zoni „Zenica 1“ prodato devet parcela za nova radna mjesta

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME