avram
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 21, 2021 @ 7:50
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava

Drugi dio filmskog ostvarenja “Južni vetar: Ubrzanje”, jedan od najgledanijih balkanskih filmova svih vremena, otvorio je 10. Tuzla Film Festival koji je završen sinoć, a upravo ovom ostvarenju pripala je nagrada za najbolju produkciju.

Iako ga još većina fanova u BiH nije imala priliku pogledati, to će se uskoro promijeniti. Naime, kako je za “Avaz” rekao reditelj “Južnog vetra” Miloš Avramović, film će u Sarajevu imati premijeru 11. novembra, dok će dan prije u Banjoj Luci.

Nagrada na Tuzla Film Festivalu

– Dolazimo i u Banju Luku i u Sarajevo, poslije toga idemo u Podgoricu. Tako smo organizirali sve. Dolazimo svi, poklonit ćemo se publici i bit ćemo tu za medije – kazao nam je Avramović.

Prvo prikazivanje “Južni vetar” je imao na ovogodišnjem Pulskom festivalu i već tada je osvojio sve simpatije.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Super su reakcije gdje god da je film prikazan. Sada smo bili u Tuzli na festivalu. Momci iz ekipe koji su bili tamo kažu da je fenomenalna atmosfera i reakcije, kao i druženje s fanovima. Nismo poslije Pule na mnogo mjesta puštali film, možda na nekoliko humanitarnih akcija i dva ili tri festivala. Naravno da mi znači svaka nagrada. Ja nisam time opterećen niti pravim filmove da bih dobivao nagrade već više za publiku da bi ona uživala. Ako se desi neka nagrada, to je super. Festival u Tuzli je fenomenalan, super je atmosfera, odlično organizirano. Nekada je i sam odlazak na festival zbog druženja dobrog i atmosfere i sličnih stvari bitniji od nagrade jer tako i širite krug poznanstava, prijateljstava, učvršćuju se dobri odnosi i veze… Ima mnogo više tu od same nagrade – istakao je Avramović.

Od kako je prvi dio filma izašao 2018. godine, a potom i istoimena serija, ovo ostvarenje sedme umjetnosti rušilo je sve granice kako gledanosti, tako i one geografske. Ekipu osim srbijanskih glumaca čine i mnogi iz drugih zemalja regiona, ali i dalje.

Zadatak koji sebi postavljamo

– Nadamo se da ćemo da nastavimo u pravcu rušenja tih granica, svaki sljedeći nastavak koji radimo, barem što se tiče franšize “Južni vetar” zaista se trudimo da podignemo još veći nivo, da to bude interesantnije i uzbudljivije, produkcijski raskošnije. To je zadatak koji sami sebi postavljamo. I s htjelo smo da ovaj film bude drugačiji i od prvog dijela i od serije. I dalje je to “Južni vetar”, ali smo opet htjeli malo da promijenimo samu strukturu, ritam, pa čak i žanrovski da se poigramo. Da film bude više avantura, vestern, da ima “road movie” šmek. Mislim da je ovaj drugi dio više bioskopski film. Prvi dio je možda imao neke dramske elemente koji su bili teži – rekao je Avramović.

Iako je trebao, Bogdan Diklić nije se pojavio u nastavku. Razlog je opravdan.

– Trebao je da se pojavi, ali nije. Snimali smo u jeku korone. Više će ga biti u seriji. Bogdan ima.. Tada smo mislili da je to jek korone, a poslije smo tek vidjeli šta je zapravo to jek korone. Tada je bilo 400 ili 500 zaraženih, i za nas je to bilo veliko. a danas kada ima 7 ili 8 hiljada, svi smo naviknuli.

Pošto Bogdan ima zdravstvenih problema iz prošlosti, nismo ni mi ni on nije htio da rizikuje da se zarazi. Nažalost zbog toga nije učestvovao u filmu, ali će učestvovati u seriji i nastavku. On je tu s nama, uz nas – kazao je Avramović.

Za kraj je poručio da ako se, ne daj Bože, nešto ne desi zbog korone, jer je, kako je rekao, sve od danas do sutra, stalno se mijenjaju načini na koji možemo negdje da idemo, vidimo se sigurno.

Saga “Južnog vetra” skoro pa je zaludila Balkan a tome su doprinijeli i maestralni glumci poput Dragana Bjelogrlića, koji je igrao u prvom dijelu, i Predraga Mikija Manojlovića. Tu su i glumci mlađeg doba kao što su Miloš Biković, koji igra glavnu ulogu Petra Maraša, Miodrag Radonjić, Vuk Kostić, Jelena Stojiljković, Luka Grbić…

LIDER