Regija: PRIPREMITE SE ZA ŠOK: Sljedeće nedjelje 20 stepeni!

Regija: PRIPREMITE SE ZA ŠOK: Sljedeće nedjelje 20 stepeni!

b8a90a02fd933d2cdd6e1935f70482c6_L

Sljedeće nedjelje nam ponovo stiže pravo proljetno vrijeme, tako da će temperature dostizati 17, a na jugu čak i 20 stepeni.

Meteorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Časlav Stanojević i Nedeljko Todorović kažu da je pred nama veoma topao period, sa temperaturam iznad prosjeka za ovo doba godine.

Temperature od oko 15 stepeni Celzijusa očekuju nas krajem nedjelje, tačnije od 8. februara, a onda će svakim danom bivati toplije.
“Maksimalne dnevne temperature kretaće se između 13 i 17 stepeni, a jutarnje će biti iznad nule. Neće biti mraza čak ni na planinama”, kaže meteorolog Todorović.

Stanojević kaže da će u gradovima temperature dostizati 16. podiok, dok je na jugu moguće da temperature budu i 20 stepeni Celzijusovih.

Ovakvo vrijeme zadržaće se do oko polovine februara. Tokom ovog perioda moguća je i kiša u pojedinim dijelovima zemlje.

Sa pojavom niskih temperatura vazduha, kao i formiranjem snježnog pokrivača u posljednjoj sedmici januara ozime kulture, voće i vinova loza imaju optimalne uslove za mirovanje, a niske temperature su pogodovale i pšenici i ječmu jer su infekcije tipa pegavosti i pepelnice stagnirale.

Zahvaljujući dosadašnjim dospjelim padavinama, a poslije otapanja snežnog pokrivača zaliha zemljišne vlage biće popravljena, što će biti od značaja za nastavak vegetacije.

Tokom perioda bilo je umjerenih do jakih mrazeva na dva metra visine i u prizemnom sloju vazduha,  navedeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

Srednje dnevne temperature vazduha bile su intervalu od minus devet na planinama do minus jedan, a zbog jakog vjetra u košavskom području temperature vazduha su bile i niže.

Povremene padavine su tokom proteklog perioda zabilježene u skoro svim dijelovima zemlje, ali izmjerene količine nisu prelazile 16 milimetara.

Kurir

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica