Portal 072info

Reis Kavazović: Dolazak Vučića u Srebrenicu je isto što i njegov nedolazak – isto nam znači

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rezolucija o Srebrenici u Ujedinjenim narodima nije usvojena. Razlog je što je Rusija glasala protiv, jeste li bili iznenađeni bilo je prvo pitanje u intervjuu Federalne televizije, upućenu reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću?

-Nisam bio iznenađen, a ni razočaran što se dogodilo u UN. Čovjek se samo može razočarati u prijatelje. Bošnjaci su jasno odvojili počinioce zločina od srpskog naroda, ali oni ne mogu da prihvate činjenice što je presudio međunarodni sud. Mi moramo napraviti da istina genocida u Srebrenici dopre do srpskog naroda. Očito je bilo lobiranje Srbije i bh. entiteta RS prema Rusiji.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Ali šta smo od Aleksandra Vučića mogli očekivati? Da pređe prag kod prijatelja bošnjačkog naroda. To nismo mogli očekivati. Živjet ćemo i dalje zajedno i ostat ćemo komšije, ako već nismo prijatelji. Živjet ćemo da ne činimo jedni drugima ponovo što je počinjeno u Srebrenici – kazao je reis Kavazović, piše Faktor.

Vučić će doći 11. jula u Srebrenicu, zar to nije kotradiktorno?

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Vučić će doći u subotu, ali on nije smogao snage, a možda još više Nikolić, da prihvati pruženu ruku Bošnjaka. Islamska zajednica prije nekoliko mjeseci je Vučiću otvorila vrata Gazi Husre-begove džamije. Primali smo ga pružili mu ruku on je naravno tu ruku odbio. Kasnije je izjavljivao da on želi doći su Srebrenicu da pokaže kako Srbi žele pomirenje a da to Bošnjaci ne žele. Primili smo ga na najsvetijem mjestu i znajući kakava je bila njegova prošlost. Dolazak Vučića u Srebrenicu je isto kao i njegov nedolazak, isto nam znači, poruka je reisa.

Kavazović je u intrevjuu stalno isticao kako da dođemo do pomirenja. Međutim, kazao je, pomirenje se samo može graditi ili ga neće biti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

– Rusiji ne odgovara pomirenje na Balkanu, jer onda bi oni ovdje izgubili utjecaj. Bošnjaci ne bi trebali biti razočarani što se u UN nije usvojila rezolucija o genocidu u Srebrenici. Srebrenica će ostati i živjeti u srcima slobodnih ljudi. Očito da srpski narod nije slobodan jer zavisi od Rusije. To je nešto što trebamo znati. U slobodi se može izreći stav u neslobodi se ne može izreći nikakav stav – kazao je reis.

Dodao je da tragedija Srebrenice nije od ovog svijeta. Tragedija Srebrenice živjet će u našim molitvama, književnosti, muzici i kulturi i ona će nadživjeti sve one koji negiraju genocid, pa i ovaj veto koji je iskazala Rusija prilikom glasanja za rezoluciju o genocidu u UN.

– Zlo i dobro pripadaju duhovnoj kategoriji. I to može uraditi vjera u srcima ljudi. Očekivali smo da ovih 20 godina posebno u Srpskoj pravoslavnoj crkvi da se doživi katarza, ali do toga nije došlo. Dok Srpska pravoslavna crkva ne počne djelovati na svoj narod i ne objasni da se u Srebrenici dogodio genocid, a isto važi i za sve političke elite, neće biti dobro i zlo će i dalje trijumfirati – upozorio je Kavazović.

Ovo je treći put da će reis Kavazović u subotu predvoditi dženazu u Potočarima.

Svaki put na dženazi u Potočarima gubim dio duše! A, kada gubite dio duše patnja je još veća i jača. Ne postoji ni jedna bol na ovom svijetu koja se može porediti sa bolom Srebrenice. Pitamo se odakle dolazi toliko zlo i kako na to zlo odgovoriti, ali lakše je nositi bol nego zlo. Svaka majka je uzvišenija u svojoj boli nego što je zločinac ponosniji na svoj zločin. U mržnji se ne može živjeti. U mržnji čovjek skončava, a u boli čovjek može živjeti, jer čovjek je ipak duhovno biće. Ipak, na zlo vratite dobrim i Majke Srebrenice su svjesne ove poruke iz Kur’ana i one samo mole zločince da im kažu gdje su kosti njihove djece, a ni to im ne žele otkriti – riječi su reisa Kavazovića.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6