238 Ginekolog 1
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 5:14
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Prema novim statističkim podatcima, rekordan broj abortusa izvršen je tokom 2020. u Engleskoj i Walesu. Brojke objavljene 10. juna pokazuju da je tokom prošle godine bilo 210.860 pobačaja što je najviše otkada je 1967. uveden Zakon o abortusu, prenosi kta.

FIXGEHALT

Grupa koja se zalaže za život (pro-life) rekla je da je ta brojka – povećanje od 1.341 u odnosu na prethodni vrhunac u 2019., označila „poražavajući porast“ pobačaja nakon što je vlada dopustila ženama u Engleskoj da dovrše medicinski abortus kod kuće u prvih 10 sedmica trudnoća, zbog pandemije.

Michael Robinson iz Društva za zaštitu nerođene djece (SPUC) mišljenja je da ovogodišnji podaci pokazuju poražavajući porast broja pobačaja. Statistika otkriva katastrofalan gubitak nerođenih života koji je proizašao iz vladine opasne politike o pobačaju.“

Statistike koje je objavio Odjel za zdravlje i socijalnu skrb, pokazuju da je 3.083 pobačaja učinjeno na temelju neke vrste invaliditeta.

Dobrotvorna organizacija Right to Life UK (Pravo na život UK) priopćila je da je 693 pobačaja zbog Down sindroma, što je povećanje sa 656 u 2019. godini.

Dodali su da je također bilo 35 pobačaja na temelju rascjepa usne ili rascjepa nepca, a oba stanja mogu se ispraviti hirurškim zahvatom.

Navedena je dobrotvorna organizacija također istaknula da se dogodilo 65 postupaka „selektivnog prekida“, gdje liječnici prekidaju život jednog nerođenog djeteta u utrobi trudnice koja očekuje više djece.

“Nacionalna je tragedija što je prošle godine zbog pobačaja u Engleskoj i Walesu izgubljeno 210.860 života. Svaki od ovih pobačaja predstavlja neuspjeh našeg društva u zaštiti života beba u maternici i neuspjeh u pružanju pune podrške ženama u neplaniranoj trudnoći“, izjavila je glasnogovornica organizacije Right to Life UK Catherine Robinson.

Vlada je održala konzultacije oko toga hoće li nova pravila o medicinskim pobačajima kod kuće učiniti trajnim.

Biskup John Sherrington, vodeći za teme života Biskupske konferencije Engleske i Walesa, ranije ovog mjeseca pozvao je na ukidanje tih privremenih mjera.

LIDER