Rekordi na svjetskim tržištima, investitori u euforiji zbog pozitivnih rezultata brojnih kompanija

Screenshot 11
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na Wall Streetu su u ponedjeljak indeksi dosegnuli nove najviše nivoe u historiji, što se zahvaljuje boljim poslovnim rezultatima kompanija od očekivanih.

Dow Jones ojačao je 94 boda ili 0,26 posto, na 35.913 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,18 posto, na 4.613 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 15.595 bodova.

S&P 500 porastao je u 12 od posljednjih 14 trgovinskih dana jer su kvartalni poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo, prenosi Reuters.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 39 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom oktobra očekivali rast od 29,4 posto.

Kompanije, doduše, upozoravaju na poremećaje u nabavi i rast troškova poslovanja zbog inflacije i nedostatka radnika, no zasad su uspjele zadržati profitne marže prebacujući rast troškova na potrošače.

“Nastavlja se pozitivno raspoloženje u vezi sa zaradama, premda su neke velike kompanije podbacile u odnosu na očekivanja”, kaže Kristina Hooper, glavna analitičarka u kompaniji Invesco.