Republika Srpska poslala Guterresu izvještaj o stanju u BiH: Stavovi bez uporišta u realnosti

Screenshot 2 118

Vlada Republike Srpske je poslala 26. Izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija o svom viđenju stanja u Bosni i Hercegovini, a u kojem se neminovno govori o navodno nezakonitoj funkciji Christiana Schmidta, “političkom Sarajevu” i “napadima na ustavni poredak” koji kako se navodi u izvještaju dolaze iz Sarajeva.

Izvještaj je podijeljen u tri dijela, u kojima se daju definicije i stav iz perspektive Republike Srpske o svim političkim zbivanjima u BiH. Izvještaj se ne razlikuje mnogo od uobičajene retorike vladajućih u ovom entitetu, niti se mnogo razlikuje od prethodnih izvještaja, s tim da je ove godine u fokusu i “vraćanje nadležnosti entitetima”.

Prvi dio

Na samom početku Izvještaja, Vlada RS-a potvrđuje posvećenost ovog entiteta Dejtonskom mirovnom sporazumu i naglašava da je dejtonska formula decentralizovanog ravnopravnog upravljanja jedini legitiman i održiv temelj na kojem se može izgraditi uspješna BiH. Ideju građanske države, u ovom entitetu vide kao “paravan za bošnjački nacionalizam”.

U izvještaju se visoki predstavnici i sudije Ustavnog suda, kao i drugi “stranci” prisutni u BiH nazivaju “kolonijalistima”, a optužuje ih se za narušavanje dejtonske strukture i centralizovanje države što smatraju nefunkcionalnim.

U uvodnom dijelu se pominje i nefunkcionalnost, koju je u posljednjih nekoliko mjeseci izazvao Milorad Dodik sa idejom bojkotovanja rada u državnim institucijama, međutim ovdje se navodi da zaoštrena retorika nije krivac nefunkcionalnosti.

“Oni koji za političku nefunkcionalnost u BiH okrivljuju zaoštrenu retoriku su poput onih koji bi za zločin okrivili uznemirenu žrtvu umjesto smirenog pljačkaša. Upravo je razvlašćivanje entiteta i konstitutivnih naroda, uz uporno kršenje dejtonske formule, uzrok zaoštrene retorike”, stoji u Izvještaju.

Drugi dio

U drugom dijelu Izvještaja naglašava se da, u predstojećem vremenu, ništa nije važnije za stabilnost i napredak BiH od poštovanja i očuvanja vladavine prava u zemlji te naglašavaju da upravo to narušavaju oni koji bi trebalo da je osnaže.

U ovom dijelu Izvještaja, kritikuje se rad Ustavnog suda BiH, OHR-a i Vijeća za implementaciju mira (PIC).

“Postizanje tog cilja značajno je otežano kad najviši zvaničnici i institucije u BiH ignorišu Ustav, a uticajni pripadnici međunarodne zajednice u ophođenju prema Republici Srpskoj i BiH sa cinizmom ignorišu osnovna načela pravičnog postupka i međunarodnog prava. Takvi potezi određenih pripadnika međunarodne zajednice govore više od riječi, pa se s pravom postavlja pitanje da li se njihove politike oslanjaju na vladavinu prava ili na vladavinu sile”, piše u Izvještaju poslatom UN-u.

Posebno su se obrušili na Valentina Inzka zbog toga što je nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i tako zabranio negiranje genocida i ratnih zločina u BiH. Oni ističu da je Inzko tim potezom narušio pravo na slobodu izražavanja.

“U posljednjim danima mandata, on je nametnuo zakon kojim kriminalizuje izražavanje određenih mišljenja o historiji iz vremena sukoba u BiH”, napisano je.

Treći dio

U trećem dijelu ovog izvještaja govori se o nadležnostima entiteta i države BiH. O tome šta se na tom polju do sada događalo, ali i aktivnosti koje RS planira.

Ovdje se navodi da postoje tri politička međuentitetska sporazuma o promjeni nadležnosti s entiteta na državu, ali i da postoji zagarantovano pravo na povlačenje jednog entiteta iz takvih sporazuma.

“Baš kao što su entiteti mogli postići politički dogovor saglasivši se da određenu funkciju obavlja nivo BiH, tako tu saglasnost mogu i opozvati. Takav potez ni na koji način ne dovodi u pitanje suverenitet, teritorijalni integritet ili ustavni poredak”, napisano je.

Govoreći o pokušaju vraćanja nadležnosti iz oblasti lijekova i medicinskih sredstava, navodi se da je to potez koji je RS morala učiniti jer je bilo ugroženo zdravlje građana.

“Agencija za lijekove BiH je svojom regulativom opstruisala proizvodnju i promet kiseonika potrebnog za spasavanje života u zdravstvenim ustanovama RS. Pitanje života i smrti je primoralo RS da nastavi obavljati dužnosti koje su joj Ustavom i dodijeljene”, navode iz RS-a svoju stranu priče.

Kompletan izvještaj možete pročitati ovdje.