Portal 072info

Riješite se miševa zauvijek, ove štetočine su alergične na jednu biljku

Mnogi od nas su na razne načine pokušali da se riješe miševa u svojim domovima, sa više ili manje uspjeha. Evo prirodnog recepta protiv ovih štetočina…

Svi obožavamo ukus mentola dok žvaćemo žvaku, ili listiće nane u svom mohitu i ostalim ukusnim poslasticama, ali to nije slučaj i sa miševima. Naime, miševi su alergični na nanu. Zato je nana prirodno, efikasno, netoksično sredstvo prijatnog mirisa u borbi protiv miševa, piše Izvor zdravlja.

Jedan od načina je da zasadite nanu i saksije rasporedite po kući ili stanu. Ukoliko imate paročistač ili usisivač koji radi uz pomoć vode, u njih možete nakapati eterično ulje nane.

Jednostavnija metoda je da na tufere od vate kapnete eterično ulje i tufere rasporedite po kritičnim mestima u stanu. Ovaj način efikasan je i protiv mrava, paukova, bubašvaba i drugih insekata.

Nana se može koristiti i kao prirodna zaštita protiv komaraca. U dvije kašike jojobinog ulja dodajte 3–5 kapi eteričnog ulja nane i dobro promješajte. Potom ovu mješavinu ulja nanesite na otvorene dijelove tijela.

Podijelite članak