Portal 072info

Riješite se navike grickanja noktiju

Kompulsivno grickanje noktiju češće je nego što mislimo, a svako ko se ‘navukao’ na ovu ružnu naviku jako dobro zna koliko je teško riješiti je se. Koji god bili njeni okidači, stres, dosada ili tjeskoba, izgriženi nokti prizor su koji ne bismo smjeli da dopustimo.

Osim što je riječ o navici koju niko ne voli, grickanje noktiju može biti opasno za zdravlje te izazvati deformacije noktiju, upale kožice, probleme sa zubima, tegobe sa želucem, pa čak i virusne infekcije uzrokovane konstantnim lickanjem prstiju.

Kako da grickanje postane stvar prošlosti:

1. Dva puta dnevno umočite prste u ulje (maslinovo, ricinusovo, riblje ili ulje čajevca) oko 20 minuta

2. Namažite nokte Tabasko sosom

3. Istrljajte prste ljutom papričicom

4. Umočite prste u sirće (oko 5 minuta)

5. Umočite prste u sok od limuna (oko 5 minuta)

6. Istrljajte prste karanfilićem ili lukom

7. Dok ste kod kuće svaki nokat zamotajte u flaster ili lepljivu traku

Važne napomene:

Ulja su odlična za njegu kožice oko noktiju te za same nokte jer ih njeguju i hrane. Ako želite da pojačate učinak u ulje dodajte Tabasko sos ili prah ljute papričice kako bi ukus bio nepodnošljiv i samim tim korisniji.

Ne zaboravite kako nakon nanošenja ljutih ili vrlo kiselih dodataka ne smijete dirati oči te bi trebalo da budete oprezni oko djece i kućnih ljubimaca.

Održavajte urednost noktiju, bez nepravilnih ivica koji bi vas mogli mogle dovesti u iskušenje da ih gricnete.

U frižideru imajte svježu mrkvu, celer pa čak i led jer kada osjetite potrebu za grickanjem radije zagrizite ove tvrde namirnice.

Ako vam je kožica oko noktiju oštećena izbjegavajte spomenute ljute i kisele preparate kako ne bi dodatno iritirali oštećenu kožu.

Radije odaberite opcije s uljima i flasterima.

cazin.net

Podijelite članak